NTNU samarbeider tett med Studentsamskipnaden og Voll studentby om mottak av de utenlandske studentene, skriver innleggsforfatterne.  Foto: Richard Sagen

Utenlandske NTNU-studenter skal i karantene når de kommer til Norge

I fredagens Adressa spør Tore R. Jørgensen hvordan smittevernet skal ivaretas når utenlandske studenter kommer til Trondheim for å studere ved NTNU.

Flere studenter fra utlandet forbereder seg nå på å komme til Norge og NTNU for å studere. Å ta imot internasjonale studenter er en viktig del av NTNUs strategi og internasjonale handlingsplan.

Når NTNU prioriterer dette arbeidet, er det i tråd med regjeringens anbefalinger: regjeringen har høye ambisjoner for internasjonalisering av norsk høyere utdanning og forventer at norske universitet og høyskoler legger til rette for at internasjonale studenter kan komme hit, selv om vi nå står i en utfordrende situasjon på grunn av pandemien.

NTNU samarbeider tett med Studentsamskipnaden og Voll studentby om mottak av de utenlandske studentene. Nye studenter som kommer til Norge, skal gå i obligatorisk ti dagers karantene på karantenehotell. NTNU har løpende kontakt med Fylkesmannen og karanteneprosjektet i Stjørdal rundt avvikling av karantene for studentene.

Politiet i grensekontrollen informerer alle reisende fra røde land om at de er pliktige til å bo på karantenehotell, og gir informasjon om aktuelle hoteller.

LES OGSÅ: Skoleklasse satt i karantene etter at tenåring ble smittet

De samme reglene gjelder for utenlandske studenter som for alle andre som krysser norsk grense fra røde land: de må legge frem en negativ covid-19 test som ikke kan være eldre enn 72 timer. Deretter følges de opp av grensepolitiet. NTNU sørger for at våre internasjonale studenter får god informasjon om norske retningslinjer for karantene og smittevern, og at de tar NTNUs obligatoriske smittevernkurs for studenter.

Vi ber dem også om å gjøre seg kjent med både FHIs nettsider og NTNUs korona-sider. De har også fått beskjed om at det kan bli digital undervisning i vårsemesteret, hvis smittesituasjonen skulle kreve det.

LES MER: Flere NTNU-studenter smittet - rektor er bekymret

Mange av de internasjonale studentene vil få bolig hos Studentsamskipnaden eller på Voll studentby etter at de er ferdige med karantenehotell. Dessverre har vi ikke kapasitet til å tilby bolig til alle de internasjonale studentene. Vi har valgt å prioritere studenter fra land utenfor EU. Det vil også være kapasitet til å innlosjere en del studenter fra Europa, men ikke alle.

For de studentene som ikke får plass i en av studentbyene er alternativet innlosjering på privat boligmarked, men dette er altså ikke aktuelt før de er ferdige med den obligatoriske innreisekarantenen på hotell. Det norske regelverket for karanteneavvikling sikrer at utenlandske studenter blir godt ivaretatt ved ankomst til Norge og at det ikke oppstår smitte i det norske samfunnet som følge av at utenlandske studenter kommer hit.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter