NTNU har jobbet mye med målrettet smittesporing på universitetet, men har ikke vært like opptatt av smitterisikoen fra utenlandske studenter, mener innleggsforfatteren.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Hvordan skal utenlandske studenter med smitterisiko ivaretas?

To tyske studenter ønsker å leie vår fullt møblerte leilighet fra januar. De er Erasmus utvekslingsstudenter, skriver de. På grunn av koronarestriksjoner ved innreise fra rødt land svarte vi nølende. Samtidig gjorde vi oppmerksom på at utvekslingsstudenter får leie leiligheter på studentbyene via NTNU. De svarte at NTNU hadde bedt dem leie i det private markedet, og informert om at studentbyene var stengt for utenlandske studenter på grunn av korona. Dette gir en svært spesiell situasjon som berører mange.

LES OGSÅ: Skoleklasse satt i karantene etter at tenåring ble smittet

Norske studenter får i større grad plass på studentbyene. Private utleiere forutsettes i stedet å ta hånd om utenlandske studenter fra røde land som ønsker å komme til byen. Spørsmålene blir da: Hvordan ønsker NTNU og byens smittevernmyndigheter at karantenebestemmelsene skal ivaretas? Ønsker man smitterisiko spredt i byen og at private skal påta seg ansvaret for å hindre importsmitte? Eller har studentene som henvendte seg til oss, fått feil eller mangelfull informasjon fra NTNU?

LES MER: Flere NTNU-studenter smittet - rektor er bekymret

Jeg imøteser en orientering. Hvis hver og en av oss private utleiere skal bli vertskap for europeiske studenter, bør det foreligge god offentlig informasjon om hvordan vi skal forholde oss og hvordan karantenebestemmelsene skal ivaretas. Eller skal hver og en av oss informere om at utvekslingsstudenter ikke er velkomne til studentbyen Trondheim?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter