En modell med friere skolevalg vil motivere og belønne elevene som jobber hardt. Samtidig må vi, som i dag, alltid jobbe for at flere fullfører. , skriver kunnskapsminister Guri Melby (V).  Foto: Vegard Eggen

Guri Melby svarer: Elevene skal få friere skolevalg

Regjeringen vil at elever skal ha større frihet og mulighet til å velge hvilken videregående skole de skal starte på. Prinsippet om fritt skolevalg skal ligge til grunn, men vi skal være pragmatiske slik at fylkene kan skreddersy dette til sitt behov.

LES OGSÅ: En segregering av norske ungdommer og rasering av bygdene i Trøndelag

I helga kunne jeg endelig fortelle at regjeringen vil innføre friere skolevalg for elever på videregående i hele landet. Vi flytter makten fra fylkeskommunen ned til den enkelte elev. Det betyr at fylkeskommunene enten må ha fritt skolevalg i hele fylket eller fastsette inntaksområder. Det er mange hensyn som skal ivaretas, men målet vårt er at flere elever skal få større valgfrihet enn de har i dag.

Se debatten om fritt skolevalg her: - Det er helt vilt!

Dette engasjerer, blant annet i Adresseavisen, som på lederplass 23. november skriver at det er en dårlig idé å fjerne nærskoleprinsippet og hevder at vi ikke lytter til fagfolk som mener fritt skolevalg favoriserer de sterkeste elevene og øker forskjellene mellom folk. Tvert imot har vi justert forslagene etter innspillene vi fikk. Vi sendte to modeller på høring i fjor. Begge er nå skrotet. Modellen som nå skal utarbeides, skal gi fylkene muligheten til å lage inntaksregioner for å hindre lang skolevei. Vi skal ta hensyn til at fylkene er ulike.

Den nye modellen skal være fleksibel, slik at det kan lages egne inntaksområder innad i fylket. Vi skal fortsatt ha en desentralisert skolestruktur. Det viktigste for oss er å være tydelige nå på at elevene skal få større mulighet til å velge skole. En viktig del av menneskers frihet er at du får ta gode valg på vegne av deg selv når du er ung. Hvilken videregående skole du får lov til å søke på, er et viktig livsvalg for en tenåring. Kanskje ønsker du et nytt miljø, eller har lyst til å starte litt på nytt et sted? Kanskje er det skoler som har et bredere fagtilbud, andre språkfag, eller kanskje har andre fasiliteter?

LES OGSÅ: Frp-politiker svarer om fritt skolevalg i Trøndelag: En katastrofe for de videregående skolene?

Så er det flere som tar til orde for at fritt skolevalg vil skape et A- og B-lag av skoler. Vi skal alltid være oppmerksomme på faktorer som kan bidra til sosial ulikhet, men det er det andre mekanismer som bidrar til. Jeg mener det er bedre at vi prøver å motvirke de negative konsekvensene enn å gå mot hele prinsippet.

En modell med friere skolevalg vil motivere og belønne elevene som jobber hardt. Samtidig må vi, som i dag, alltid jobbe for at flere fullfører. Det viktigste for elevene er uansett at alle skoler holder høy kvalitet og har et godt skolemiljø. Vi må ta andre virkemidler i bruk for å styrke de skolene som sliter, og få flere til å gjennomføre videregående opplæring.

Jeg skal være ærlig på at det er fordeler og ulemper med alle inntaksmodeller, og jeg klar over at norske kommuner er ulike – utfordringene i Oslo og Trondheim er ikke de samme som i Vadsø eller på Stord. Men det er grunnleggende at du som elev skal ha rett til å velge, uansett hvor i landet du bor. Med fritt skolevalg får elever ta en større del av valget selv. Det er jo tross alt deres liv det handler om.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter