Neste gang du skulle ønske å besøke en av «parkene», sørg da for å ha Fosen Vinds «iskastvarsel» med deg på mobilen, skriver debattanten,  Foto: Morten Antonsen

Fosen Vind - en omsorgsfull vindbaron!

I dag tar jeg selvkritikk. Jeg har i nokså mange innlegg ensidig kritisert vindbaronene fordi de raserer urørt norsk natur, og at de gjør det med rene kommersielle motiver. At de rett og slett vil tjene penger på å bygge ned verdifull natur. Med katastrofale konsekvenser for liv og artsmangfold, og for livskvaliteten for folk som blir berørt. Jeg har sagt og skrevet, og det står jeg ved, at jeg blir direkte kvalm av å høre på vindkraftdirektører som hevder at vi bare bygge mer vindkraft i norsk natur for å redde klimaet! Og samtidig eksporterer vi 15 TWh årlig, dobbelt så mye energi som trengs for å elektrifisere hele den norske personbilparken.

LES OGSÅ: Høy pris for noen millioner ekstra

Så hvor blir det av selvkritikken? Den kommer her. Fosen Vind, en bedrift jeg pent sagt ellers har svært lite til overs for, skal nå få fortjent ros for en rørende omsorg for folk som bor i nærheten av bedriftens 277 vindturbiner i seks vindkraftverk i Trøndelag. Fosen Vind vil nå sikre at folk skal kunne bevege seg trygt i og rundt «parkene». For det er jo det de er, ikke sant, «naturparker» der folk blir invitert til å komme og glede seg over en ny måte å oppleve natur på. På nye veier i kryss og på tvers, der både funksjonshemmede i rullestoler og folk med barnevogner skal kunne nyte naturen.

LES OGSÅ: Noe er galt med norsk lokalpolitikk!

Men, og det er her omsorgen fra Fosen Vind kommer inn. For av og til gir Vårherre Trøndelag værforhold som Fosen Vind ikke har kontroll med, og det er jo synd. Da kan det oppstå farlige situasjoner, dessverre. Når Vårherre ikke er i sitt beste humør, lar han nedbør og temperatur bli kombinert på en måte som gir iskast fra turbinene. Den korte forklaringen er at nedbøren da henger seg på turbinbladene som is. Når isen så har grodd til en viss tykkelse, faller den av i større eller mindre biter. Fra noen få gram til opptil 60 kilo er disse bitene. Når de løsner fra en turbinvingespiss, som har en fart på opp til 300 km i timen, så utsetter Vårherre den som måtte befinne seg i nærheten for betydelig fare, og det er den forsiktige måten å si det på. Men Fosen Vind tar ansvar!

LES OGSÅ: Bra med lokal vindkraftmakt

Ingen kan forvente av Fosen Vind i slike situasjoner skal redusere eller stanse produksjonen, det er jo Vårherre som har skylden! Å stanse turbinene vil dessuten koste penger. Men Fosen Vind er som sagt sitt ansvar bevisst. Fire ganger i døgnet beregnes sannsynligheten for iskast i «vindparkene», som Fosen Vind kaller dem, basert på meteorologiske data. Dataene konverteres til advarsler gradert med fargekoder. Og disse advarslene gjør Fosen Vind helt gratis tilgjengelige for alle potensielle turgåere, rullestolbrukere og barnevognpushere. På nett! Her er nettadressen.

Så neste gang du skulle ønske å besøke en av «parkene», sørg da for å ha Fosen Vinds «iskastvarsel» med deg på mobilen. Et godt råd kan også være å pugge Fosen Vinds sju råd for turgåere i iskast-tider, en slags fjellvettregler light til bruk i «parkene». Særlig råd nr. 3 kan være lurt å huske: «Se opp; har det nylig vært isingsforhold kan det fortsatt sitte igjen is selv om det har blitt klarvær.»

Erfaringene med «iskastvarslet» til Fosen Vind bør selvsagt stilles til rådighet for alle andre «vindparker». Gjerne også for Miljøpartiet De Grønne, Natur og Ungdom og et mindretall i SVs programkomité, som alle vil at nye vindkraftverk skal bygges langs motorveier og «i allerede utbygde områder». Denne ideen har nå også nådd energikomiteen i Stortinget, i den nettopp avgitte innstillingen om vindkraft. En omsorgsfull utbygger vil da sikkert lage et eget «iskastdisplay», som blant annet kan monteres ved utgangsdøra på barnehager i slike «utbygde områder», når de får et vindkraftverk i nærheten. Så kan personalet sjekke iskastfaren før de slipper ungene ut! Bilistene langs motorveiene har tross alt tak over hodet!

LES OGSÅ: Vindkraft, følelser og fakta

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter