BEITOSTØLEN, søndag: Jørgen Graabak, om engasjement og politikk. Foto: RICHARD SAGEN, Adresseavisen  Foto: Richard Sagen

Bevisst ungdom er løsningen på digital mobbing

Jeg tror dagens samfunn trenger det holdningsskapende arbeidet aktører som MOT tilbyr mer enn noen gang. Hvorfor? Teknologi. Dagens teknologi er fantastisk på mange måter. Den gir oss underholdning, forenkler hverdagen og gjør at vi kan være «sosiale» hele tiden om vi vil. Vi kan dele innhold som inspirerer, motiverer og gleder andre på tvers av geografi og sosiale kretser. Men dagens teknologi gir oss også noen store utfordringer. For mens all interaksjon, både positiv og negativ, i min barndom foregikk i den virkelige verden, er den nå bare et tastetrykk unna.

LES OGSÅ: Føler sterk uro for «den digitale barndom»

Mobbing har i enkelte former alltid vært vanskelig å oppdage, men nå har de blitt tilnærmet umulig å fange opp. Skriv en negativ kommentar, trykk «send», legg fra deg telefonen og gå din vei. Det er så altfor enkelt, så utrolig feigt. I motsatt ende må mottaker håndtere denne kommentaren. Vi ser av forskningen på området at vi ikke er veldig gode til å differensiere mellom en kommentar i person og en kommentar i et kommentarfelt. De er mye enklere å påføre, men de sårer tilnærmet likt.

LES OGSÅ: Når sosiale medier setter liv og helse på spill

Mobbing har altså blitt enklere å gjennomføre og vanskeligere å oppdage, mens innholdet er tilnærmet like vanskelig å håndtere. Derfor er holdninger så utrolig viktig. Hvem er vi? Hvordan oppfører vi oss mot hverandre? Hvordan håndterer vi sosiale medier? Hva betyr noe? Bevissthet rundt dette er helt avgjørende. Dette gjelder ikke bare ungdom, dette gjelder oss alle. Det er her organisasjoner som MOT kommer inn og er så utrolig viktig. MOT skaper denne bevisstheten, de gode holdningene. Jeg tror utfordringene er like store hos voksne, men ungdommene er bedre til å lære og de kjenner teknologien bedre.

Mitt håp er at bevisst ungdom som kan lære opp både hverandre og ubevisste voksne.

Les også Trygve Lundemos kommentar: Hysj, geniene taster på barnerommet

For meg er det å bry seg om og hjelpe andre noe av det nærmeste jeg kommer meningen med livet. Det kan ta form i å hjelpe en gammel dame med å handle, eller å motivere en ungdom til å vise mot. Livet er ikke alltid enkelt, det tror jeg alle har kjent på. Det å ha noen å støtte seg på eller finne styrke i når livet er utfordrende har uvurderlig verdi. Hvis jeg kan være med på å hjelpe én eller flere ungdom med å finne bevissthet og vise mot, er det en mulighet jeg ikke kan la gå fra meg.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter