Vil tidligere maritime skoler på Ladehammeren også i år forvandles til en lyssatt båt som søker en trygg havn? Spør innleggsforfatteren.  Foto: Privat

Juletreet ble borte og båten står i fare for å forsvinne

Hva ville Trondheim vært uten Nidarosdomen, Vår Frue Kirke, Festningen, Gamle Bybro eller Stiftsgården? Hva ville byen vært uten de gamle veitene eller brede gatene, Hovedbygget på Gløshaugen, Rockheim, bryggene i Kjøpmannsgata og Fjordgata, Ladekaia, Skansen eller Singsaker Studenterhjem? Hva ville byen vært uten Hornemannsgården og Svaneapoteket, uten Britannia, Samfundet eller torgkona? Hva ville byen vært uten trehusbebyggelsen på Bakklandet, Møllenberg, Sanden og Ilsvikøra?

LES OGSÅ: Disse kjente bygningene kan bli solgt

Hva ville Solsiden vært uten de gamle dokkene, kranene og restene av Trondheim mekaniske? Hva ville Svartlamoen ha vært hvis ikke noen sto opp og kjempet for området? Hva med bitene av byen som forsvinner? Som Siemensbygget og juletreet som lyste opp i desember, og som ønsket velkommen inn til Trondheim. Eller trikken til Singsaker eller Lade. Trehuskvartalene i Midtbyen. Listen kan bli lang. Nå er det borte for godt. Og snart borte fra hukommelsen.

LES OGSÅ: – Ladejarlen vil kunne bli det råeste stedet i Trondheim å gifte seg

Og hva kan byen bli uten Ladejarlen, tidligere Maritime skoler på Ladehammeren? En by uten spor. En by uten sjel. En by uten minner. En fattig by! Vi snakker om byen vår. Den byen som vi bor i og som vi er glade i. Den byen som er rammene for våre liv. Vi former de fysiske omgivelsene våre. Siden former de oss, skal Churchill ha sagt. Da må vi passe på de kvalitetene som gir oss omgivelser som er gode og som vi trives i.

LES OGSÅ: Å rive dette bygget er som å pisse i fellesskapets bukse

Byen, bygningene, plassene og gatene er også fortellingen om hva som har vært. Det er våre fotspor. Vår felles historie, kultur og referanseramme. Dette er våre huskelapper om hva som har vært og som vi skal ta med oss videre. Byen skal sette gode spor, og de som kommer etter oss skal tenke – så bra at politikerne ikke visket ut disse viktige sporene for byen vår. Vi nærmer oss desember og adventstid. Vil tidligere maritime skoler på Ladehammeren også i år forvandles til en lyssatt båt som søker en trygg havn? Hvem tør vel slukke lyset for alltid?

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter