Trondheim må gjøre som europeiske kulturbyer, videreutvikle de gamle bygningene, skriver debattanten.  Foto: Christine Schefte

Hold museene i hevd

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (NKIM) og Trondheim kunstmuseum i Bispegata (TKM) er to unike bygninger. I form og fasadematerialer overgår de det meste av byens moderne bygg. De må holdes i hevd – tas vare på og bygges nennsomt ut. De ligger ideelt til i Midtbyen. Trondheim må gjøre som europeiske kulturbyer, videreutvikle de gamle bygningene. Ikke som Oslo, bygge nye svære, grå bygg og levne de tomme institusjonsbyggene til en tilfeldig skjebne. Bygge nytt museum på Leütenhaven? Nei takk, der skal byen ha et nytt konserthus om noen år, når byen har vokst seg stor, med musikkpark, amfi og utescene sammen med Trøndelag Teater. NKIMs bygg og TKM må ikke bli «Professor Krags kaffehus» og «Musealen bistro».

LES OGSÅ: Prekært behov for nye lokaler

Byen kal lete etter løsninger gjennom en arkitektkonkurranse om utvikling av NKIMs og TKMs bygninger. Arkitektene bør få særdeles vide rammer. Arealene rundt begge byggene må kunne vurderes fritt. For NKIM må mulighetene i Munkegata 6 og Erling Skakkes gate 4, kunne trekkes inn. Gullsmed Møllers bygg har en spesiell fasade. Kan den innlemmes i et nybygg for NKIM?

LES OGSÅ: Her kan det bli nytt museum for kunst og design

Kan bygget flyttes til Sverresborg museum? Den gamle tekniske skolen en opplagt mulighet – Rådhuset holder til der i dag. Innmaten kan renskes ut, nye funksjoner inn. I tillegg ligger det utbyggingsmuligheter på baksiden av bygget, mot Archidiakoni plass («Rådhusparken»), der det i dag er parkeringsplass. Det kan rom for et integrert museum, både NKIM og TKM, samtidig som TKMs bygg kan utvikles – og Gråmølna bli en «fri scene». Når fylkeskommunen flytter inn i Stasjonssenteret på Brattøra, er et helt fylkesbygg ledig for innflytting av «nytt rådhus». Sett i gang!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter