Foto: Rune Petter Ness

Å stenge ned skolene før jul er en lettvint og ufornuftig løsning

I Adresseavisen 20. november kunne man lese Erling Moe fra partiet Venstre uttrykke et ønske om å stenge skolene 18. desember. Dette begrunnet han med at lærerne er slitne, av smittehensyn og at man kan flytte skoledagene til senere på året for å «ta igjen det tapte». Jeg skal være den første til å innrømme at et par dager ekstra ferie er forlokkende. Jeg sitter i skrivende stund i sofaen på hytta i Tydal og ser ut over et snødekt landskap. To dager ekstra til å gå på ski, være på hytta eller to dager ekstra til å utsette julegavehandelen hadde vært deilig, og for å være kvalmt ærlig, det føles ikke direkte ufortjent.

LES OGSÅ: Vil gi elevene i Trondheim tidligere juleferie

Samtidig så må man huske på at lærerne ikke er den eneste gruppen i samfunnet som jobber med barn og unge. For SFO-ansatte kommer det til å skje to ting. For det første kommer trykket til å økes voldsomt på SFO, det blir travlere dager for dem som er på jobb. Det føles ikke spesielt godt når andre må jobbe ræven av seg fordi at vi er «slitne». På den annen side, på skoler der man har god bemanning på SFO risikerer man at deler av de ansatte må ut i tvungen juleferie. En ferie som de i motsetning til oss lærere ikke er supplert med avspasering, noe som fører til at man muligens må avlyse ferieplaner senere i året som en konsekvens av det.

LES OGSÅ: Nå roper vi høyt om hjelp!

I tillegg så er så og si alle enige om at samfunnet må holde hjulene i gang. Det at foreldre skal ta seg fri fra jobb ekstra tidlig før jul for å følge opp. Moe kaller dette ubeleilig, det er en understatement. Det er ikke bare ubeleilig for den enkelte familie, men også for byen som helhet. I tillegg så stiller jeg meg undrende til uttalelser om at «de siste dagene (før jul) er neppe de mest produktive dagene.» La gå, det er ikke nødvendigvis normal undervisning vi driver med de siste dagene før ferien, men disse dagene er fortsatt viktige. Det er dager man skaper arenaer for mestring, jobber sammen på en hyggelig måte, har felles opplevelser i form av f.eks. gudstjenester og samlingsstunder. Kort fortalt, for elev-voksenrelasjonene i skolen er disse dagene viktige. Om man stenger skolene to dager før så mistenker jeg at man bare flytter disse avslutningsdagene til de siste dagene før man stenger. Det blir med Moes ord dobbelt uproduktivt å stenge to dager før.

Hvis Moe vil vise omtanke for lærerne og de andre yrkesgruppene i skolen så var han på god vei med et budsjettforslag som var en god start for å gi oss de rammene vi trenger i årene fremover. Der landet Moe ved k-punktet. Med dette forslaget landet han på kulen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter