Oslo 20200205. Eigil Knutsen (Ap) i den muntlig spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB  Foto: Vidar Ruud

Høyre - for rikfolk flest

Arbeiderpartiet vil ha flere arbeidsplasser og et mer rettferdig Norge. Det viser vi også med vårt enkle skatteopplegg: lavere skatt på inntekter under 750 000 kroner, høyere på høye inntekter og store formuer, uendret skatt for bedriftene. Og ingen avgifter skal opp uten at andre avgifter eller inntektsskatten blir senket tilsvarende.

Åtte av ti vil betale mindre inntektsskatt med dette. Ni av ti pensjonister vil komme bedre ut. Vi gjør det i tillegg rimeligere å være pendler, fagorganisert, ha barn i barnehagen – eller bli syk: Vi sier nei til høyreregjeringens heving av egenandelstaket for helseutgifter.

LES HOFSTAD HELLELAND: Arbeiderpartiet avlyser jobbskaping ved å kalle det rikingfest

Folk oppfatter dette som rettferdig, noe som åpenbart frustrerer Høyre og Linda Hofstad Helleland. På Midtnorsk debatt 18. november gjentar hun – inn i det parodiske - den feilaktige påstanden om at formuesskatten er skatt på «næringslivet»/«bedriftene»/«arbeidsplasser»/«jobber». Så la meg ta det med teskje:

Formuesskatten er en personskatt. Den har ingen påviselig effekt på jobbskaping, snarere tvert imot. 90 prosent av den blir betalt av de 10 prosent rikeste personene i Norge. Det er den eneste skatten som hindrer at de aller rikeste personene kan trikse seg unna og bli nullskatteytere. Den er derfor viktig både for inntektene til fellesskapet og for den folkelige tilliten til at skattesystemet er rettferdig.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet vil kutte i fastlegenes pasientlister

Høyregjeringen har gitt milliardgaver til landets rikeste – konsentrert i Oslo vest og Bærum – ved å kutte i denne skatten. Det har altså ikke skapt en eneste, påviselig arbeidsplass. Det har bare økt forskjellene på folk, gitt stygge kutt for svake grupper, svekket sykehusøkonomien, kommuneøkonomien og musklene til å drive målrettet næringsutvikling i hele landet.

Høyre lar seg ikke affisere. Poenget er nemlig et annet: Rikfolk liker heller ikke å betale skatt, og det er dem Høyre er til for. Som historiker og Høyre-mann Francis Sejersted oppsummerte det: «Høyre har alltid fungert som et interesseparti for de bedrestilte i samfunnet».

LES KOMMENTAREN: Kan Støre noen gang lykkes? Jeg begynner å tvile

Dette kan ikke sies høyt, noe høyresiden i alle land sliter med. Man må derfor skjule det bak påstander om at det er folks jobber man bryr seg om. Slik Donald Trump gjorde, da han kalte sine gigantiske gaver til USAs dollarmilliardærer «The Tax Cut and Jobs Act». Slik George W. Bush markedsførte sin tilsvarende pakke som «Tax Cut for Job Creators». Slik Helleland gjør i sitt innlegg på Midtnorsk debatt. Det hjelper ikke. Som amerikanerne sier: «You can put lipstick on a pig. It´s still a pig.»

Arbeiderpartiet har aldri brutt et skatteløfte i regjering. Det vi har presentert, er slik det blir med oss. Høyre har på sin side vedtatt fjerning av hele formuesskatten. At det vil øke forskjellene i Norge ytterligere, vet vi. Hvilke velferdskutt det nødvendigvis må føre til, og hvem som skal rammes, får vi ikke vite. Det gjenstår å se. Jeg vil tro velgerne konkluderer innen den tid: Vi har sett nok.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter