La oss få julehandelen tilbake

Snart vil julehandelen begynne for fullt i norske butikker. For matindustrien i Trøndelag er julen helt avgjørende for hvordan året til slutt blir. En god julehandel kan sikre arbeidsplasser og muligheter til investeringer i året som kommer.

De siste årene har vi imidlertid opplevd at en stadig større del av det vi drikker og spiser til jul, har blitt kjøpt i Sverige og produsert i utlandet.

LES OGSÅ: Jämtland blir koronarødt igjen: – Dette kan være noe vi må bli vant til

Grensehandelen er langt mer enn bare julevarer. I fjor handlet nordmenn for over 16 milliarder kroner i svenske butikker og det ble kjørt mer enn ni millioner handleturer over grensen. Grensehandel har de siste årene blitt mer vanlig også i Trøndelag. Tall fra SSB viser at hver gang trøndere reiste over til Sverige, fylte de handlekurven for hele 1500 kroner.

Når man først er på svenske kjøpesentre kjøper man alt fra sjokolade og øl til kjøtt, brød og melk. Inntektene til svenske kjøpmenn er store og i april åpnet et flunkende nytt kjøpesenter for trøndere – i Storlien. Det nye senteret er dobbelt så stort som det gamle, og venter bare på at prisbevisste trøndere skal komme tilbake.

LES OGSÅ: Bruk hele åpningstiden

Covid-19-situasjonen og den påfølgende stengingen av grensene, har vist det enorme omfanget som grensehandelen har fått. Når trøndere ikke kan reise over grensen kjøper de heller dagligvarene i nærbutikkene og i det lokale Vinmonopolet.

For å møte etterspørselen frem mot jul har mange av produksjonsbedriftene i Trøndelag måtte øke produksjonen. Det er gode nyheter og vi skulle sett at fortsatte i årene som kommer.

LES OGSÅ FRA NHO TRØNDELAG: Når svenskegrensa åpner også i Trøndelag, håper jeg folk har is i magen

Vi er for åpne grenser og håper at vi snart kan besøke vår svenske venner igjen. Særnorske avgifter på lokkevarer gjør imidlertid at konkurransen er utfordrende. Når grensene åpnes, vil derfor parkeringsplassene på Storlien bli fulle av norske biler. Arbeidsplasser som kunne blitt skapt i Trøndelag vil forsvinne over grensen.

Partiene på Stortinget er nå i sluttspurten med behandlingen av statsbudsjett. I en situasjon hvor grensehandelen har stoppet opp, bør politikerne benytte muligheten til å enes om konkrete tiltak mot denne. Her forventer vi at politikere fra matfylket Trøndelag kan stå i front. Da kan trenden snu, og vi sikrer at flere nordmenn legger julehandelen til norske nærbutikker – også i årene som kommer.

Det ville vært en god julegave til oss som jobber med å produsere mat og drikke i Trøndelag.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter