Ivar Østby, skole- og arbeidsansvarlig i AUF i Trøndelag, slår et slag for en glemt yrkesgruppe i streik: Vekterne.  Foto: Privat

Takk til deg som streiket

Takk til deg som støttet streiken, og til alle som klarte å bite det i seg at bussen ikke gikk akkurat der og da. Grunnlaget for seieren var den generelle støtten i samfunnet og varmen vi viste som helhet, en varme og en styrke som er typisk norsk. Nå er det på tide å vise solidaritet for enda en ofte glemt yrkesgruppe: Vekterne!

LES OGSÅ: Vekterstreik får konsekvenser for teststasjon og legevakt

For politireformen traff landet tungt. Den har fjernet politiet fra folk flest og har redusert politiets evne til å utføre sin viktige oppgave. Ofte er det da vekterne som er den eneste linja mellom en person som har hatt det litt for fuktig, og deg. Vekterne som altfor ofte møtes med sjikane og trakassering, som ikke har en lønn i nærheten av det politiet tjener, står som manges nærmeste kilde til trygghet på mange arrangementer.

Politireformen må reverseres og politiet må igjen få muligheten til å være nær oss der vi bor, men inntil da er det viktig at vi ser hvem som stiller opp for oss når politiet ikke kan. Det er i tillegg slik at uavhengig om man bor i by eller på land, er det like viktig å vite at det er trygt der det festes og ferdes; det er nemlig ikke slik at det er automatisk tryggere å mangle vektere i byen.

Ingen yrkesgruppe er viktigere enn andre. Det er nettopp fordi vi klarer å ha solidaritet på tvers av våre jobber og jobblinjer at vi får til å spille hverandre god. Derfor er det så viktig at man støtter hverandre når streiken står. En dag kommer også vekterne til å stille opp for din kamp. Likevel så har det vært tydelig at vekterstreiken har fått mindre oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Over 800 vektere tas ut i streik etter brudd i vektermeklingen

Man kan få inntrykket av at nasjonale medieaktører er mer interesserte i å skape kontroverser enn å dekke den reelle situasjonen. For som det ble påvist, støttet røflig 80 prosent av befolkninga busstreiken. På samme måte vet jeg at vi støtter vekterne som ofte er eneste håndhevende myndighet.

Det burde jo ikke være slik at man trengte å ta denne kampen. Det hviler veldig mye ansvar på vekterne og oppgavene de møter på daglig basis, er tøffe. De blir gitt lite ressurser til å møte situasjonen, og etaten som gjerne skulle være der, får ikke lov. Kampen for å sette «nær» inn i nærpolitireformen er likevel en kamp som tilhører morgendagen. I dag er det på tide å støtte vekterne!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter