Levanger: Bildefortellingen Ukeadressa. Asylsøkere som bor i Leira asylmottak.  Foto: Arkivfoto: Mariann Dybdahl

Hvorfor skal asylmottaket i Levanger legges ned?

Fordi noen andres tilbud var billigere? I anbudskonkurransen ble prisen vektlagt med 70 prosent, mens kvaliteten på ytelsen ikke engang var et kriterium for ordinære mottak! Skal ikke kvalitet ha noen betydning når det gjelder hvordan vi tar vare på mennesker på flukt, som ofte har vært gjennom traumatiske opplevelser vi ikke engang kan forestille oss?

LES OGSÅ: 25 ansatte mister jobben i Levanger

Er det tatt med i regnestykket alt de som bor på Leira asylmottak mister? Den lille tryggheten og stabiliteten de endelig har funnet. Her har de venner, jobb, klassekamerater, et nettverk, kan nyte gangavstand til lekeplasser, barneskole, ungdomsskole, barnehage, matbutikker, utstyrsbua og kan også gå til sentrum med bibliotek, flere menigheter, ulike aktivitetstilbud, ungdomshus og skatepark. Alt dette i en by som for de fleste oppleves som svært trygg å bo i. For mennesker med vonde opplevelser bak seg er trygge omgivelser spesielt viktige – og hvis integrering er et mål, kan man ikke rykke opp barn og voksne fra jobb, skole eller barnehage idet de begynner å bli trygge og få venner! Er barnas beste i det hele tatt vurdert?

Resten av Levanger vil miste venner, kollegaer, klassekamerater, kulturlivet et rikt mangfold, næringslivets trofaste kunder, bylivet vil miste det fargerike preget hver enkelt har satt på byen vår. 30 års kompetanse går tapt hvis Leira mottak legges ned! Det er bare 15 ordinære mottak igjen i Norge. Levanger har også en av bare fire tilrettelagte avdelinger. Nå skal asylmottakene i både Levanger og Steinkjer legges ned.

LES OGSÅ: – Kommunalt mottak kan være en «gyllen mulighet»

Hva vil det koste å bygge opp tilsvarende kompetanse? Hva vil det koste å finne nye egnede lokaler med så god beliggenhet? Hva gjør vi hvis det kommer flere asylsøkere enn det svært lave antallet vi har nå? UDI legger ned asylmottak fordi de regner med at antallet asylsøkere som kommer til Norge vil fortsette å være lavt. Har vi glemt hvorfor det kommer så få asylsøkere til Norge? Ikke fordi færre mennesker trenger beskyttelse, men fordi Norge og Europa for øvrig nekter mennesker på flukt mulighet til å komme nært nok til å søke i andre land enn det første landet de kommer til, som vi mener er trygt.

Europa og Norges asylpolitikk tvinger mennesker på flukt til å velge farlige reiseruter over Middelhavet fordi lovlige og trygge veier er stengte for dem. Vi lukker øynene for de talløse som drukner på veien til Europa. Vår politikk holder tusener av dem som overlevde både forfølgelsen og flukten sperret inne som om de er fanger på alt for små områder med mangel på mat, rent vann, husly, klær, mulighet for hygiene og smittevern, tilgang på legehjelp, trygghet og reell mulighet til å søke asylrettslig beskyttelse eller frihet til å reise til et land en har håp om å få beskyttelse hos. Samtidig bygger vi ned møysommelig vår oppbygde kapasitet til ta imot mennesker vi har en folkerettslig forpliktelse til å gi beskyttelse etter flyktningkonvensjonen.

Les også: Det var barneskrik å høre da asylsøkerne ankom Malvik mandag kveld

Hvorfor skal vi i Levanger og Steinkjer legge ned velfungerende mottak med høy kvalitet, unik kompetanse, gode bygninger, i trygge omgivelser – mens nyfødte, barn og voksne sover på bakken i en leir i Hellas? Alt dette fordi Norge og EU mener Hellas og Italia alene er ansvarlig for alle asylsøkere som kommer til Europa?

Med nedleggelsene blir ikke bare våre asylsøkere og våre byer fattigere, men også Norge og verden for øvrig.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Evy Johanne Willis, jurist 

Evy Johanne Willis, jurist