Kulturfestival i koronaens tid

Det er bakt mye brød i Norge i løpet av Koronatiden. Nå trenger vi faktisk litt sirkus. Sommerens friminutt ble brått avsluttet med varsler om økende smittetall. Ingen vil tilbake til et nedstengt samfunn, men slitasjen i dugnadsånden er merkbar. Mørketiden iler mot oss, og batteriene våre er langt fra fulladet.

LES OGSÅ: Humor mot korona

Nå trenger vi lyspunktene. Det fikk vi forrige fredag. Rundt 80 arrangementer ble gjennomført på den gratis kulturfestivalen Kulturnatt Trondheim. Som ansvarlig for ett av arrangementene på årets Kulturnatt, hadde jeg gledet meg til å møte besøkende og fortelle om det jeg brenner for.

Det er godt å bli bekreftet og morsomt å overraske andre, men den varmeste følelsen jeg sitter igjen med er fra alle de gode samtalene jeg fikk ta del i. Ikke bare samtaler om søppelkunstprosjektet mitt, men like mye om menneskene jeg møtte. Post.doc-en fra Indonesia, dansken på Røros, den koreanske masterstudenten, kvinnene fra India og Byåsen og mange flere.

LES OGSÅ FRA KULTURNATT: Studentkollektivet dro på kurs i pole dance for å bli bedre kjent

Koronaen rammer hardt og har mange synlige konsekvenser. En av de mer usynlige er mangelen på treffpunkt, de uformelle møtene, gleden av en god samtale med et tilfeldig medmenneske. Både som publikum og utøvere trenger vi nye impulser, ofte brakt til oss av et tilfeldig møte. Kulturelle opplevelser gir oss både en samhørighet, en felles referanseramme og inspirasjon og ny kunnskap.

Jeg vil berømme Midtbyen Management og Trondheim kommune for at vi også i år fikk oppleve denne fantastiske kulturfestivalen. Takk også til deltakerne som fulgte smittevernsregler og som ga meg så mange gode møter. Og ikke minst en stor takk til dere som åpnet lokalene deres for profesjonelle aktører og amatørkunstnere.

Dørstokken for å oppsøke nye kulturtilbud blir lavere når åpningstidene er lange og inngangsdøra rett foran deg. Brødet sørger vi for selv. Kulturnatt er med på å ufarliggjøre kunst og kultur, og i høst trenger vi sirkus mer enn noen gang.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter