Oslo 20200811. Kristin Krohn Devold som er direktør i NHO Reiseliv, er til stede på NHO Reiselivs frokostmøte i NHO-bygget på Majorstuen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Fra strålende sol til sorte skyer

Reiselivet er en av Trøndelags og ikke minst Trondheims største næringer. Ikke minst er næringen av de aller viktigste hva gjelder sysselsetting og arbeidslivsintegrering for kvinner uten utdannelse.

Som Adresseavisen og andre medier har omtalt, har reiselivsbedriftene både i Trondheim og flere andre steder i Trøndelag opplevd en helt OK sommer, mange bedrifter har til og med opplevd rekordomsetning. SSBs statistikk viser at vi hadde flere overnattinger enn i 2019, til tross for at 100 000 færre utlendinger besøkte oss. Attpåtil har vi fått vite at vi får håndball-EM til Trondheim allikevel og med flere kamper enn vi trodde for noen måneder siden. Dette vil selvsagt være viktig for byen og for reiselivsbedriftene både på kort og lang sikt.

LES OGSÅ: Frykter tøff høst for trønderske hoteller

Det disse nyhetssakene allikevel skygger over, er at skyene i horisontene er dypt mørke og at de nærmer seg raskt. Mange av de bedriftene som i sommer har opplevd brukbar eller sterk omsetning hadde liten eller ingen omsetning i april og mai. En middels til god omsetning i sommer dekker ikke tapene fra i vår. Nå har nordlæninger og søringer reist hjem, Europa er rødt og ingen europeiske gjester er lenger på vei til Trøndelag.

Til høsten er alle større møter og konferanser avlyst, flere avlysninger vil det nok bli etter Regjeringens pressekonferanse sist torsdag. Samtidig har både kommuner, stat og bedriftene kraftig redusert sin reisevirksomhet. For mange av Trondheims-hotellene er nettopp yrkesreisende viktigste kilde til omsetning og aktivitet. Situasjonen nå ligner for mange av reiselivsbedrifter på situasjonen i mars.

LES OGSÅ: Hotell-Trondheim lykkes bedre enn de andre storbyene

Derfor haster det nå at Regjeringen leverer på det de har lovet og får på plass en ny ordning som skal støtte opp om koronarammede levedyktige bedrifter. Når bostyrer har tatt over styringen er det for sent. For mange bedrifter innen reiselivet haster det.

Så lenge myndighetene pålegger restriksjoner i driften, som hindrer ellers levedyktige bedrifter i å drive lønnsomt, må bedriftene kompenseres. Nå er det helt avgjørende at regjeringen raskt iverksetter en kompensasjonsordning, og at ordningen får tilbakevirkende kraft fra august.

LES OGSÅ: NHO frykter en svart høst for reiselivet

En fersk undersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv 2. september viser at:

  • Nær 2 av 5 reiselivsbedrifter i Trøndelag planlegger nye permitteringer
  • 3 av 10 reiselivsbedrifter i Trøndelag planlegger oppsigelser
  • 3 av 10 vurderer reiselivsbedrifter i Trondheim vurderer det som en reell mulighet - at bedriften vil gå konkurs

Bedriftene har vært lojale til myndighetenes smitteverntiltak og alt det innebærer. Reiselivet har deltatt i dugnaden og tusenvis av reiselivsbedrifter har omstilt seg i rekordfart; de bruker personell på andre måter, de legger til rette for avstand, de retter seg mot nye markeder, de endrer sin businessmodell, nedbemanner og noen stenger.

Samtidig er det ingen andre bransjer som lider så kraftig på grunn av myndighetenes restriksjoner som reiselivet. Det er helt urimelig at bransjen skal måtte ta regningen helt alene.

LES OGSÅ: Nordmenns feriebudsjett synker drastisk. Samtidig ser det lyst ut for miljøvennlige reiser.

Derfor haster det nå å få på plass en kompensasjonsordning som kan berge bedriftene, og sikre at flest mulig har en jobb å gå til når denne krisen er over. Reiselivsbedriftene trenger nå at storsamfunnet stiller opp og hjelper dem gjennom krisen. Samtidig trenger også Trøndelag reiselivsbedriftene når krisen er over.

For etter regn kommer sol, spørsmålet er bare hvor mange av våre reiselivsbedrifter som skal få oppleve det. Svaret på det ligger i hvor raskt og effektivt Regjering og Storting kommer opp med gode løsninger.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter