Hvis vi får gjennomslag på Stortinget blir det nemlig enda mer fordelaktig å spise mindre kjøtt, skriver MDG Trondheim.  Foto: Terje Svaan (ARKIV)

Vi trenger et avgiftssystem som oppmuntrer til klimavennlig atferd

Synnøve Vereide løfter i sin kommentar i Adresseavisen 20. august en viktig debatt om kjøttforbruk. Hun tar til orde for lavere kjøttkonsum blant nordmenn og oppsummerer mange gode grunner til å spise mindre kjøtt. I tillegg lurer hun på «hvorfor ikke MDG tør å føre en enda tydeligere politikk mot nordmenns overkonsum av kjøtt. MDG nøler ikke med å moralisere rundt folks reisevaner, men nordmenns middagstallerkener får i stor grad ligge i fred».

Vi snakker gjerne mer om kjøttforbruk, men på samme måte som at vi ikke først og fremst moraliserer når det kommer til folks reisevaner, så vil vi også på dette området først og fremst legge til rette for at folk kan ta grønnere valg.

LES OGSÅ: Vi bør produsere og spise mindre kjøtt

Her i Trondheim fikk vi gjennomslag i bystyret tidligere i år for at det alltid skal serveres fullverdige, plantebaserte alternativ i kommunens kantiner. Vi ønsker også at Trondheim kommune skal bli en forsøkskommune for mer vegetarmat inn i skolen, og inn i faget mat og helse.

Matvaner formes for mange tidlig i livet, så å oppleve matglede rundt vegetarisk mat på skolen og samtidig lære om fordeler ved dette knytta til både klima, dyrevelferd og helse vil være positivt med tanke på framtidige forbruksmønstre.

LES OGSÅ: For mange kjøtthau i debatten om mat

Det er viktig for oss at Trondheim går foran som et godt forbilde, men det er noen mer strukturelle ting som må gjøres på nasjonalt plan hvis vi virkelig vil legge til rette for at folk skal velge et mer vegetarisk kosthold. Det handler mye om pris.

Vi ønsker generelt å bruke skatte- og avgiftssystemet til å oppmuntre til mer klimavennlig atferd. Vi foreslår derfor å øke momsen på kjøtt og fjerne momsen på frukt og grønt.

Så selv om det er helt sant som Vereide skriver, at man ikke trenger å stemme på Miljøpartiet De Grønne selv om man skal spise mindre kjøtt, så kan vi anbefale det. Hvis vi får gjennomslag på Stortinget blir det nemlig enda mer fordelaktig å spise mindre kjøtt.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter