Frøya er ødelagt, skriver debattanten. Bildet viser aksjonister   Foto: Kim Nygård

Kraftidioter

I en håpløst oppbygd kommentar sauser Adressas fung. politiske redaktør mange av tidens store utfordringer sammen, og benytter eklatant anledningen til å påstå at vindkraftmotstandere tenker enkelt. Det er ikke det at han mangler løsning, det som skremmer er at han ikke forstår problemet.

Vi er enige om utfordringene knyttet til ressurser, kanskje også om tankene rundt selvberging. Men han forstår ikke at det for utbyggerne på norsk side er de økonomiske interesser som gjelder. Det føres ingen politikk lengre som har til hensikt å holde eget land med lave strømpriser, rådende politikk er at prisen skal opp. Det er et problem for alle her til lands! NHO argumenterer med «forpliktelser vi har globalt». Hvis vi har forpliktet oss til å ødelegge eget miljø, er det et problem så alvorlig at vi bør takke nei - med hevet hode!

LES OGSÅ: Vi må røre naturen, også i vår egen bakgård

Som et av få land i verden har vi nok energi og den er allerede grønn. Med vår vannkraft er den vesentligste faktoren i det grønne skiftet allerede på plass, vårt land behøver ikke mer kraft. Det er et problem for investorene! God folkeskikk er å skikke eget hus, slik andre får skikke sitt. De som behøver mer kraft, får skaffe seg den selv, eller klare seg med mindre. Verre er det ikke, med mindre nettopp (!) økonomiske interesser bringes til bords.

Tyskerne har stort innslag av kullkraft og har det grønne skiftet foran seg. Samtidig har befolkningen for lengst gitt beskjed om at de ikke vil ha flere vindkraftverk på land, heller ikke flere monsterlinjer. Det er et problem for tyskerne!

Les også debattinnlegget: Jeg har stor tillit til lokalpolitikere, men beslutninger tas ofte ut fra hva en får igjen lokalt

Uten at jeg henger med - det er gjerne her vi vindkraftmotstandere tenker for enkelt - konkluderer politisk redaktør brått med at løsningen er å tilby vertskommunene flere glassperler. Hvilket problem er det løsningen på? Frøya er ødelagt. I Åfjord har de nå fått en av landets landets dyreste veier, tre tusen millioner kroner koster dette oss skattebetalerne, i all hovedsak betaling til utenlandske teknologiselskap. Eidfjord kommunestyre stemmer for North-Connect kabelen fordi utbygger bidrar med ny sykkelsti, at strømprisen øker og miljøeffekten like gjerne er negativ ligger ikke til kommunal behandling.

Hvis det er et problem at kommunene mangler veier og sykkelstier ville jeg brukt pengene på det, ikke pøst milliarder på investorer og utenlandske selskap som avspiser lokalbefolkningen med glassperler. Vindkraftverk og kraftlinjer er betydelig belastning for miljøet. Det er et problem for oss alle!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter