U.S. President Donald Trump thrusts his fist as he arrives on the White House South Lawn to host a 4th of July "2020 Salute to America" to celebrate the U.S. Independence Day holiday at the White House in Washington, U.S., July 4, 2020. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY  Foto: CARLOS BARRIA

Brød og sirkus

Det er i sannhet storslått når verdens mektigste land slår på stortromma for nok en gang å feire sin uavhengighet 4. juli. Dette gjør de i år med et godt og vel 20 minutters langt fyrverkerishow. Men det er annerledes i år. Showet er større og lengre enn noen sinne, og sågar lansert av landets president som hans eget tiltak til folket fra ham. Samtidig er USA et land i en dyp krise. Det blir derfor vanskelig å sitte og se på dagens selvdigging uten å tenke på det gamle uttrykket fra romertidens satire om«brød og sirkus» til folket for å stagge massene.

Det kan være mange grunner til å dra til litt ekstra i år. En takk til folket for innsatsen mot koronaviruset? En pust i bakken fra opptøyer og politivold? Er det vi ser et ledd i årets valgkamp? Eller er denne storslåtte feiringen i år bare en avledningsmanøver for å få fokus bort fra den jevne amerikaners plager og bekymringer?

LES OGSÅ: 40.000 nye smittede i USA

Om mine antakelser om sistnevnte stemmer, vil jeg påstå at det for den jevne amerikaner er vanskelig å danne seg et nøytralt bilde av hva som foregår. For eksempel har landet, som i april hadde en arbeidsledighet på rundt 20 prosent nå en ledighet på rundt 11 prosent. Dette skyldes, i følge president Trump, de føderale myndigheters enestående innsats med å håndtere pandemien som har blitt påført landet av uansvarlige kinesere og europeere. At pandemien har blusset opp igjen, og raser ukontrollert over landet, levnes svært lite oppmerksomhet.

De som måtte forsøke å kommentere dette blir umiddelbart stemplet som spredere av «fake news». Demokratenes mediemaskin CNN kjører nyheter knyttet til pandemien dagen lang. Er det de rapporterer riktig gjør de nok dette med rette, men hvem vet? Den republikansk- og presidentvennlige nyhetskanalen FOX News vier pandemien knapt oppmerksomhet. Nevnes pandemien er det stort sett for å støtte opp om presidentens mesterlige håndtering av krisen som fant sted en gang tilbake i mars og april.

LES OGSÅ: Manglende diskusjon rundt mediedekning er et demokratisk problem

Midt oppe i dette står det amerikanske folk. Hvem skal de tro på? Det virker utfordrende. Mange amerikanere har en så sterk iboende lojalitet mot sin leder, at når han oppfordret landets innbyggere til å innta blekemidler for å beskytte seg mot viruset, så var det folk som gjorde dette. Når han dagen etter sa at dette bare var en spøk, så trodde de på det også.

Derfor tror de også på ham når han beskriver hvordan landets økonomi var sterkere enn noen gang, før utlendingene ødela alt med å bringe koronaviruset inn i landet, og hvordan neste år, på grunn av hvor bra han nå håndterer situasjonen, vil bli et av de sterkeste økonomiske årene i landets historie.

Les om våre nye debattsider: Du har mye å glede deg til!

Sirkuset blir derfor komplett når presidenten og landet i dag feirer seg selv med over 20 minutter langt fyrverkerishow. Det fremstår som overbevisende. Jo da, landets innbyggere har absolutt mye å feire og være stolte av, og et fyrverkeris kostnader er bare en dråpe i havet opp mot hvilke økonomiske utfordringer dette landet står overfor.

Mistanken om at det allikevel ikke kun er feiringen av frigjøringsdagen som er grunnen til at det i år dras til med et urivalisert show, er vanskelig å riste av seg. Dette later til å passe rett inn i det gamle romerske uttrykkets kjerne; å dra et slør over innbyggernes problemer og å blende de med en illusjon av suksess og grandeur. Det mest skuffende er at det ser ut til å få passere. Hvor lenge det vil fungere blir spennende å se.

Da jeg satt og så feiringen, og reflekterte over det paradoksale i det hele, fikk jeg en ekkel følelse av å bevitne en slags symbolsk start på dagens Roms kollaps. Forhåpentligvis tar jeg feil. Da kan jeg trøste meg med at jeg kun er nok en pessimist som bommet med nok en dommedagsprofeti. Men hva om jeg har rett? Det blir uansett en interessant høst. Jeg har montert hjelm. For sikkerhets skyld.

Følg Adresseavisen Midtnorsk debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter