Grabs fra livesendingen fra demonstrasjonen på Torvet mandag 29.juni Demonstrasjon mot Sian på Torvet. Mange demonstranter knuste vinduer og kastet gjenstander på politiet i forbindelse med demonstrasjonen.  Foto: Håvard H. Jensen

SIAN og pøblene

Iblant har jeg sakset uttalelser om SIAN fra diverse kanaler, og i hovedsak har det vært nedsnakking av lederne og sterk kritikk av aksjonene. Så også i forbindelse med aksjonen i Kristiansand i november 2019, der et eksemplar av Koranen skulle brennes. Nevnte aksjon ansporet meg til å gå inn på SIANs nettside for å få vite eksakt hva disse står for.

Les også: Vinduer ble knust og stoler ble kastet under demonstrasjon

Jeg leste vedtektene, og ble ganske overrasket over hva jeg ikke fant: den påståtte rasismen, truslene mot muslimer, hat-retorikken og andre forkastelige holdninger som har versert om gruppen i mange år. Alt jeg leste var innenfor en standard som enhver kritiker av et eller annet, kan stå for.

Men, SIAN bør rydde opp i egne rekker om de skal bli oppfattet som seriøse aktører – og språkvaske debattspaltene.

LES OGSÅ: Angrep på politiet: Her skal mange bidra, men foreldrene til disse unge må spille en viktig rolle

Her må jeg skyte inn: Kritiserer man islam, blir man gjerne stemplet som rasist. Da må jeg spørre: Når ble islam/islamisme en rase? Er også buddhismen en rase? Og katolisismen? Har man mistet evnen til å skille mellom «snørr og bart» i dette landet? Er det også hat-retorikk å fortelle om sharia, æresdrap, voldtekt av kvinner, kidnapping av kristne for tvangskonvertering til islam, vold mot og massakrer av kristne og rasering av deres kirker? Dette skjer i mange islamske land.

LES OGSÅ: Å motsette seg politiet bør ikke bli årets sommertrend

Så til pøblene. Da SIAN holdt sin fredelige agitasjon i Trondheim 29. juni 2020, var det samlet en del aksjonister, også palestina-aktivister, også representanter fra Rødt og SV, særlig unge, for å hindre SIAN i å utøve sin rett til ytringsfrihet. Mange av dem oppførte seg som pøbler, og ytringsfrihet for Norge kan vi se langt etter om folk av slik standard noen gang kommer til å styre i byen vår.

Kort fortalt om aktivistene: Rop, skrål og slamring med sperringer for å overdøve SIANs rett til å ytre seg, egg og annen mat haglet over foredragsholder og politi, steiner, stoler og bord var kasteskyts, ruter ble knust (i Hornemansgården) – og det ble viftet med svarte og røde flagg. Særlig svarte flagg kan jo assosieres med en viss annen «krigergruppe».

Les også: Måtte spyle ned hele Torvet etter demonstrasjonen

Hvem har lært barn og unge at de skal bruke steinkasting mot «fienden», i dette tilfelle også mot politibetjenter? Steiner kan faktisk drepe. Voksne som ber unge «ta rotta» på meningsmotstandere, bør vite hva de inspirerer til. En representant fra Rødt presterte å gi politiet skylden for hærverket. (!)

Det er betydelig økning av vold i våre byer. Det holder ikke med dialoger. Å overlate ansvaret til foreldre som har lært barn og unge at vold er akseptabelt, er også fåfengt. Folkevalgte bør vedta lover som skaper respekt for øvrigheten.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter