Innleggsforfatteren ber alle respektere regelen om å holde en meters avstand, uansett hvor vi ferdes.   Foto: Sindre Vartdal

Jeg prøver å klistre meg inn til reolene når jeg møter noen på en butikk

Jeg er en ung mann på 76 år med litt høyt blodtrykk og noen andre underliggende forhold som gjør at jeg er litt engstelig for å bli smittet av korona-viruset. Jeg følger med på nyhetene og får med meg at området rundt meg, når jeg er utenfor hjemmets trygge sone, har gått ned fra to til en meter.

Les også debattinnlegget: La all fotball starte NÅ!

Samtidig åpnes samfunnet forsiktig opp igjen og vi blir bedt om å respektere de retningslinjer som vi blir rådet til. Så leser jeg om demonstrasjoner hvor folk står som sild i tønner for vise sin forakt mot rasisme, samtidig som de viser forakt for de rådene for atferd vi burde forholde oss til.

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Her er jeg ved sakens kjerne, hvorfor har 90 prosent av Trondheims befolkning forakt for meg? De bryr seg ikke om en-meteren verken når jeg handler eller er i det åpne rom. Jeg prøver å klistre meg inn til reolene når jeg møter noen på en butikk, men nesten ingen bryr seg verken om en-meteren eller en-centimeteren.

Les også lederen: Klokt å åpne for fotballkamper for barn igjen

På gaten demonstrerer min kone og jeg ved å trekke oss litt unna når vi møter andre, men flesteparten gidder ikke å endre sin opprinnelige kurs. Hvor er respekten blitt av? De unge bryr seg ikke sies det, men det er tøv, det er like mange godt voksne som ikke bryr seg.

Smitten øker igjen i en del land, det kommer den til å gjøre her også dersom det ikke skjer en bedring i adferden her til lands.
Det er forskjellige måter å behandle risiko på, den beste er, når det gjelder korona, å holde avstand og god håndhygiene. Dette syndes det mot. Mange ser ut til å akseptere risikoen for smitte og det er en dum måte å behandle risiko på, så får vi håpe at alle skjønner risikoen. Dersom det ikke er tilfelle, så er vi ille ute.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter