Mats Ramo  Foto: Roy Tommy Bråten

Lærer i Trondheims-skolen: Vi er slitne og leie, ikke av elevene, men av alt det andre

Den 12. mars fikk den norske lærerstanden et par dager å områ seg på. Skolene stengte og elever og lærere forlot skoleværelsene for å føre undervisning og daglig kontakt i den digitale sfære. For drøye to uker siden fikk man to arbeidsdagers varsel på at man skal områ seg igjen. Elevene skulle tilbake i klasserommene, denne gangen som kohorter. Jeg skal være grei å se bort fra den ekstraordinært latterlige begrepsbruken der man tross alt hadde fine ord fra norsk dagligtale som det var mulig å bruke som betegnelse på elevgruppene isteden. På onsdag etter arbeidsdagens slutt kom beskjeden fra kunnskapsminister Guri Melby om at man allerede fra mandag kan begynne med tilnærmet normal drift av skolene.

LES OGSÅ: Lærer svarer kommunaldirektøren: Det hun impliserer, gjør meg forbannet

For mange av landets foreldre, lærere og elever er nok dette en nyhet som mottas med glede, jeg kan slutte meg til at dette er på tide, og kanskje til og med for sent. Oppe i dette er det viktig å huske på; skolene har omorganisert seg fullstendig, personale er omdisponert, beskjeder er gitt, rutiner er innarbeidet, frister er ikke skjøvet på, og nok en gang må man regne med seine kveldstimer i planleggingsarbeid i den pålagte dugnaden. Mange av planene som er lagt de siste to ukene er det bare å legge i en skuff i tilfelle flaggermus igjen skulle bli sett på som en delikatesse.

Den engelske poeten John Milton formulerte på 1600-tallet følgende frase; «Ordenen har sitt utsprang i uordenen». Disse ordene fra diktet Paradise Lost beskriver nok den frustrasjonen mange av landets lærere har følt på den siste tiden. På min egen arbeidsplass har man ommøblert nært hvert eneste klasserom. Man har vært inne med tommestokk, skrujern og battermaskin. Hele klasserom er demontert, og nye klasserom er satt opp. Med disse uttalelsene fra regjeringen kommer forventningspresset nok en gang; greier skolene å følge opp, og ikke minst greier vi å følge opp innenfor de tidsrammene som foreldre og samfunnet forøvrig forventer av oss?

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

For å være helt ærlig så er vi slitne og leie, ikke av elevene, men av alt det utenomsportslige som har herjet i den metaforiske fotballklubben som skolen er. Allerede har man begynt å planlegge neste skoleår. Sommerferien er tre uker unna, det er personalkabaler som skal legges, opplegg rundt enkeltelever som skal snekres, lokale arbeidstidsavtaler som skal inngås, IOPer som skal evalueres og skrives, oppå dette kommer det nok en potensiell brå omstilling.

Hemmeligholdet rundt hvordan man har planlagt for skolene har ført til at ansatte i skoler over hele landet har en tung byrde å bære. Det virker som at regjeringen er mer opptatt av å danse foran et samlet norsk pressekorps enn å ta temperaturen på stemningen i landets klasserom. Det at disse endringene kommer nå er jo ikke noe de har funnet over natta? Som en kollega uttrykte det: «Vi har myndigheter som sover mandag til onsdag formiddag og våkner og begynner å rope sent på onsdag eller torsdag.» Smitteveilederne vi skal planlegge ut fra er forøvrig ikke klare før etter arbeidsdagen har startet fredag morgen. Det at dette kan gi mer forutsigbarhet til høsten er vel og bra, men for denne våren er dette nok en nyhet som kan føre til merarbeid og kaos.

LES OGSÅ: Bry dere om barna!

Det er sånn at man må spørre seg selv: Hvilke andre yrkesgrupper er det som blir nødt til å endre praksis hver 14. dag? Kommunikasjonen til og om skolene fremstår i beste fall som merkelig planlagt, i verste fall som talentløst og lite ansvarlig. Vi skal nok klare dette også, men det er bra sommerferien er rett rundt hjørnet, hadde det vært mange flere uker med omstillinger og nye koronaregler igjen så ville jeg og mange andre mistet motet fullstendig.

Mats Ramo er lærer i trondheimsskolen. Han er tidligere Frp-politiker i bystyret i Trondheim og gjestespaltist i Adresseavisen.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno