Leder i Sosialistisk Ungdom i Sør-Trøndelag, Alida Domaas snakker til elevene på Thora Storm.  Foto: Marthe Hårstad

Ja til mer likestilling i det offentlige rom

Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan derimot virke slik i blant. Menn dominerer historiebøkene, gatenavn og er som oftest de en finner på sokkel. I 2020 gir dette et skjevt bilde av virkeligheten og er noe som bør endres.

I et debattinnlegg 06. mai etterlyser Sylvi Dybvik, Astri Holm og Anne Lise Aakervik flere kvinnelige statuser og gatenavn i Trondheim. Dette er jeg helt enig i. Bystyret vedtok i februar 2019 at «Bystyret ber rådmannen i fremtidige saker der man skal kalle opp vei, park eller plass etter noen og prioritere betydningsfulle kvinner for å utjevne ubalansen vi har i dag». Dette prinsippet følges når nye gatenavn diskuteres og vedtas.

LES OGSÅ: Likestilling i det offentlige rom

LES OGSÅ: Selv i verdens nest mest likestilte land må vi kjempe for likestilling mellom kjønnene

I denne perioden har det blitt vedtatt to kvinnenavn og tre stedsspesifikke. Ene av de siste veiene som ble vedtatt var Karen Aunes Veg som skal ligger på Overvik. Karen Aune (1895-1965) var eneste barn av siste private eier av Presthus gård. Da Presthus gård ble solgt i 1917, ble en del av eiendommen fraskilt og Aune eide dette stedet. Innspillet til navn kom fra Strinda historielag. Kommunene har som regel å spørre om innspill fra lokale foreninger. Det er derfor viktig at disse spiller inn kvinnenavn.

Når det kommer til flere statuer av kvinner i byen er dette noe som bør prioriteres. Jeg håper at vi i løpet av perioden får på plass noen, da det er mange dyktige kvinner som bør hedres.

LES INNLEGGET: 8. mars: Stans regjeringens angrep på kvinners grunnleggende rettigheter

Skjevheten i kvinner i historiebøkene, i gate navn og på sokkel endres ikke over natten, men med vedtaket fra bystyret og større fokus vil skjevheten rettes ut etterhvert. Kvinner er ingen ny oppfinnelse og bør hedres på lik linje med alle menn opp gjennom historien.

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter