Mot sør: Elgeseter gate er det mest kostbare av de fire gateprosjektene med en prislapp på 763 millioner kroner. Strekningen som skal bygges om er mellom Strindvegen og Bispegata.  Foto: Terje Svaan

Atter en evig diskusjon

I Elgeseter gate står tre bygårder med en fot ut i gata, som de siste før veibredden blir slik som planlagt allerede i 1950, med nye Elgeseter bro som målbærer. Da Elgeseter gate 10, Fischebygget, ble bygget i 1964/65 måtte det trekkes tilbake på linje med bl.a det vi kalte blikkhuset, eller Casablanca, en bygård lengre syd. I ettertid er hjørnegården nr. 8 revet, og nybygg lenger syd er på linje med opprinnelig plan.

Det er flott med ivaretatte bygårder, enten som to etasjes tregårder, eller murgårder, gjerne i Jugendstil med flere etasjer, og i et miljø som passer inn for framtidens Trondheim. Vi har mange jugendgårder med mye flott ornamentikk, faktisk flere enn Ålesund.

Les kommentaren: Rives husene, vil det knake i det rødgrønne reisverket

De tre gårdene på Elgeseter er utgått på dato for lenge siden og står i veien for et mer åpent, uhindret og rettlinjet byrom videre over Elgeseter bro og ned Prinsens gate, helt til kanalen . Elgeseter gt. 30B, skjermer for like flotte og godt bevarte gårder i bakkant, som vil komme mer til sin rett. Det er stort sett det runde hjørnetårnet som skiller i design, og vil man absolutt beholde dette, kan man jo bygge et tilsvarende på gården bak.

Les også: Demonstrerer mot riving av gamle bygårder i Elgeseter gate

Økt gatebredde betyr ikke nødvendigvis mer trafikk, men mer lys, åpenhet og et mer oversiktlig byrom. Det er heller ikke gitt hvordan trafikken fordeler seg mellom bilisme og kollektivtrafikk om 30-50 år. Det er ikke engang sikkert busstrafikk i dagens form er tema inn i vår nære framtid, men transport og trafikk blir det helt sikkert.

Det er hyggelig med nostalgi i passe doser, men skal den styre byutviklingen og dynamikken i samfunnet, blir det bare en plage.

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter