Historien har lært oss at hvis byggeaktiviteten stopper opp - da stopper alt, skriver Kristian Dahlberg Hauge.  Foto: Skjermdump Midtnorskdebatt.no

Entreprenørene tar samfunnsansvar!

Det var med undring man kunne lese innlegget «Entreprenører, en samfunnskritisk oppgave?» fra Bente Marie Kvam på Midtnorsk Debatt nylig. I innlegget ramses det opp ulike argumenter for at entreprenører skal legge ned arbeidet og ikke drive sine prosjekter gjennom den pågående korona-krisen.

Dette er mildt sagt en helt forunderlig tilnærming all den tid Folkehelseinstituttet har gitt klare signaler til kommunene om at de ikke anbefaler å iverksette tiltak som innreiseregler og karantene mellom kommuner. Slike særregler vil uten tvil gjøre det enda vanskeligere for bedrifter som sliter.

Les innlegget: Entreprenører, en samfunnskritisk oppgave?

Bygg og anlegg er landets største distriktsnæring, og en næring som gir arbeidsplasser og verdiskaping over hele landet. Det er samtidig en næring som er vant til å håndtere HMS-spørsmål og møte situasjoner knyttet til dette på en proaktiv måte. Så også når det kommer til den pågående situasjonen med korona.

I den pågående situasjonen vil det være avgjørende at også kommunene landet over bidrar til at hjulene i næringslivet går rundt – både gjennom og ikke minst etter korona-krisen. Da kan de bidra til at vi får flyttet arbeidskraften dit jobbene er, og så må de kan sørge for at jobbene fortsatt er der.

I en tid hvor det en rekke små og større bedrifter må legge ned eller permittere på grunn av reell smittefare, er det desto viktigere at vi klare å holde oppe virksomheter som kan drive normalt uten reell fare for smitte.

Les også: Lokalbankens betydning i en uvirkelig tid

Historien har lært oss at hvis byggeaktiviteten stopper opp - da stopper alt. Bidraget fra kommunene bør nå ikke være strengere regler i strid med myndighetenes anbefalinger, men heller å bruke muligheten til å få gjennomført prosjekter som har ligget i skuffen, men som av ulike årsaker er blitt prioritert bort. Kommunene vil kunne få utført viktige samfunnsoppgaver samtidig som de er med på å opprettholde sysselsetting og verdiskapning. I et samfunnsregnskap finnes det knapt bedre investeringer i en tid som dette!

Her kan du lese flere saker om koronaviruset.

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter