Noen av bedriftene krisen rammer, for eksempel frisører, har mistet levegrunnlaget sitt over natta, skriver innleggsforfatterne.  Foto: Håvard Jensen (illustrasjon)

Dine valg kan bety leve eller ikke leve for lokale bedrifter

Bedrifter i håndverksbransjene rammes hardt av situasjonen rundt koronaviruset. Dine valg som kunde kan bety leve eller ikke leve for din lokale byggmester, frisør eller restaurant og andre.

Aldri før har det vært viktigere å ta vare på de små lokale bedriftene som nå. Vi ser at den nasjonale krisen vi er inne i, er en krise vi ikke har opplevd siden krigstid. Etter krigen var det nettopp håndverkere og «vanlige arbeidsfolk» som var store bidragsytere til å bygge opp Norge til det landet vi har i dag.

Les om våre nye debattsider: Kjære leser og debattant i Adresseavisen: Du har mye å glede deg til!

Den siste uken har vi virkelig fått testet om nasjonen er rustet til å møte enhver utfordring som kommer, og har beredskap til å håndtere enhver krisesituasjon. Vi ser at Norge har håndtert dette på en bra måte, sammenlignet med andre land i Europa, men vi er fortsatt bekymret for det som kommer.

Vi er redde for at krisen vi er inne i, vil få katastrofale ringvirkninger. Næringslivet i Norge består i hovedsak av små og mellomstore bedrifter. I følge SMB Norge er 95 prosent av Norges arbeidstakere ansatt i bedrifter med mindre enn fem ansatte!

Dette betyr at noen i din umiddelbare nærhet mest sannsynligvis blir rammet av denne krisen. Hvordan kan vi på best mulig måte bidra til at flest mulig av dem som har fått permitteringsvarsel i disse tider har en arbeidsplass å gå til når situasjonen er normalisert?

Les også: At man etter dette, fysisk må møte på skolen, er uforståelig.

Krisen har rammet bedrifter over hele landet. Noen av disse bedriftene, slik som for eksempel frisører, har mistet levegrunnlaget sitt over natta.

Vi snakker om tusenvis av firma som er bygd opp gjennom flere år, med hardt arbeid – disse bedriftene som tar sitt samfunnsansvar med lærlingeplasser slik at man fører fagene videre og sikrer arbeidsplasser, disse bedriftene som benytter faglært arbeidskraft og sikrer gode og trygge arbeidsvilkår for sine ansatte. Dette er bedrifter vi er bekymret for!

Vi ønsker å komme med en bønn til alle sammen: Nå er det viktigere enn noen gang at vi velger den lokale bedriften, som gjennom alle år har tatt inn våre ungdommer som lærlinger, som har satset på egne fast ansatte arbeidere og som setter fagkompetanse og yrkesstolthet høyt.

Det er disse bedriftene vi håper skal være der for oss når vi trenger dem i tiden som kommer.

Les også: Vær raus med deg selv og andre

Avslutningsvis har vi en spesiell oppfordring til stat, fylke og kommune, dere som er de største innkjøperne av varer og tjenester: Er det nye prosjekter som kan framskyndes? Er det vedlikeholdsarbeider, rehabiliteringer og andre håndverksoppdrag som er planlagt? Hvorfor ikke sette i gang ? når skoler, barnehager og flere offentlige bygg er så og si tomme for folk. er det virkelig muligheter for å gjøre disse arbeidene uten at det forstyrrer undervisning, møtevirksomhet eller ordinær drift. Ta kontakt med din lokale håndverker!

Enten du er privatperson, byggherre eller utbygger, bruk din innkjøpsmakt med fornuft og med tanke på morgendagen. Vi har behov for både en nasjonal og lokal dugnad for å sikre arbeidsplasser i fremtiden.

Her kan du lese flere saker om koronaviruset.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter