Mammaen min er utslitt og minstepensjonist

Innføring av 6-timersdag. Kampen for heltid. En god og verdig pensjonsordning. Dette er viktige kampsaker for alle fagforeninger, og noe LO bør være spesielt opptatt av i vårens hovedoppgjør.

Jeg tenker på min mamma. På 1970-tallet, da jeg var liten jente, var mamma sin «arbeidsplass» lokalisert i heimen. Arbeidsoppgavene var relativt enkle, men harde: Kjøkkentjeneste, klesvask og annet forefallende husholdningsarbeid. Det viktigste var at det gikk rundt.

Pappaen min arbeidet og forsørget en familie på fem. Trygt og godt, alltid der for meg, mine søsken – og mamma. Vi hadde til mat på bordet, og ikke så mye mer.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Barnehager var det lite av tidlig på 70-tallet, iallfall der jeg vokste opp. Penger var det også lite av, så mamma ble dagmamma for ungene med utearbeidende mammaer. Flere av disse ungene vokste jeg opp med. Deres mammaer fikk status, fordi de deltok i arbeidslivet. Men ikke min mamma. Hun passet «bare» barn, fra 07 til 17 hver ukedag med full kost. Mamma var bare dagmamma, sjelden nevnt. Hun hadde liten mulighet til å legge noen kroner til side, ei heller opptjening av viktige pensjonspoeng.

I dag er mamma 78 år. Hun har jobbet deltid hele sitt liv, et arbeidsliv bestående av for det meste vasking og barnepass. Mamma er i dag utslitt og minstepensjonist. Mødrene som var i «jobb» har en bedre pensjon – og ofte bedre helse.

LES OGSÅ: Barnehage-ansatt: Vi har fortsatt en lang vei å gå før vi oppnår den respekten vi fortjener

De fleste mødre har i dag en jobb å gå til, utenfor hjemmet. Heldigvis er det mulig for alle! Barnehager er der for barna, der barnehagelærere og flere andre yrkesgrupper gjør en formidabel jobb med å gi gode opplevelser, utvikling, lek og læring til barn. Med holdningen til yrket? Den er ikke så endret.

«Så fint dere har det», har jeg ofte hørt når våre ledere har vært innom barnehagen en fin vårdag.

«Velkommen tilbake en regnværsdag, bytt gjerne arbeidstid, arbeidsoppgaver og lønn med meg», var svaret fra meg.

De sa lite etter det.

LES KOMMENTAR: Dårlige damer på alle kanter

Både ledere i omsorgsyrker og landets politikere må endre holdning til omsorgsyrkene. De må i større grad framsnakke yrkenes viktighet i samfunnet. En 6-timersdag må på plass, fordi flere kvinner vil jobbe fulltid og forsørge seg selv. Mindre belastning på arbeidstakerne gjør dessuten at flere kan stå i jobb lenger.

LO har vedtatt en tariffpolitisk uttalelse for vårens lønnsoppgjør, som mitt forbund, Skolenes landsforbund, stiller seg bak. Gjennom kravene vil LO sikre en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk ved å prioritere seriøsitet og likelønn, og motvirke lavlønn. Fortsatt er det faktisk slik at kvinnene i gjennomsnitt tjener mindre enn menn. Uhørt i 2020!

Våre unge og eldre fortjener en trygg oppvekst og alderdom. Skal arbeidstakerne holde yrkeslivet ut, og få en god og verdig pensjonisttilværelse, må LO få gjennomslag for sine krav.

Jeg heier på fagbevegelsen – og min mamma!

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno