Svein Erik Renaa fra Trondheim og hans restaurant Re-Naa i Stavanger fikk to stjerner i Michelin-guiden. Her er han avbildet med sin kone og kollega Torill (t.v) og næringsminister Iselin Nybø (t.h).  Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

En matdestinasjon i verdensklasse

Norge har i dag elleve Michelin-restauranter, og hele tre av dem ligger i Trondheim. Men gjør dette byen til et enda mer attraktivt reisemål?

Stadig flere turister kommer til Norge. I fjor ble det satt ny rekord i antall overnattinger for sjette året på rad. Trøndelag tilbyr i dag et bredt spekter av kulturopplevelser, og er en av landets beste regioner på lokal mat. Prisvinnende matprodusenter, restauranter i verdensklasse og unik tilgang på lokale råvarer gjør at mange gastroturister velger seg Trøndelag. For det er ikke «bare» fjell, fjord og nordlys som trekker reisende til Norge. Stadig flere etterspør autentiske opplevelser knyttet til lokal matkultur, livsstil og tradisjoner.

LES OGSÅ: Matbyen lever, regionen leverer

Skal vi klare å øke reiselivsnæringens lønnsomhet og sikre flere helårs arbeidsplasser, må vi tilby attraktive opplevelser av høy kvalitet. Mat- og drikkeopplevelser er en sentral del av reisen for mange, og vi ser at interessen for gastroturisme er økende. Denne trenden har Norge de beste forutsetninger for å ta del i. Med rike naturressurser fra sjø og land, og ikke minst dyktige kokker i verdensklasse, har vi alle muligheter til å styrke vår posisjon som en internasjonal matdestinasjon.

Jeg var selv til stede da fire norske restauranter fikk sin første stjerne i Michelin-guiden på mandag. Dette er en fantastisk utmerkelse. En fersk Michelin-stjerne til Speilsalen, i tillegg til at Fagn og Credo fikk beholde sine stjerner, betyr at Trøndelag markerer seg enda sterkere på det internasjonale matkartet. Dette gir et godt utgangspunkt for å videreutvikle regionen som en attraktiv matdestinasjon. Det er også spennende å merke seg at Trøndelag er utnevnt til Europas gastronomi-region i 2022.

LES OGSÅ: Michelin-stjerner gir merverdi

Norge skal være internasjonalt kjent for en spennende matkultur med norske råvarer i verdensklasse. For å realisere denne visjonen er det avgjørende med flere dyktige fagfolk med lidenskap for mat- og restaurantfaget. Regjeringen har derfor satt ned et utvalg som skal identifisere tiltak for å øke rekrutteringen til denne bransjen. Vi er også i gang med en ny strategi for å konkretisere hvordan det skal jobbes for å nå visjonen og videreutvikle matnasjonen Norge.

LES OGSÅ: Erna gratulerer stjernelaget på Britannia

Potensialet for økt verdiskaping i reiselivsnæringen er stort. Derfor må vi sørge for at utviklingen skjer på en bærekraftig måte. Ved å utvikle unike opplevelser basert på mat og drikke kan vi styrke grunnlaget for helårsturisme på norske reisemål. At Trondheim og Trøndelag nå har fått sin tredje Michelin-stjerne vil kunne bidra til nettopp det.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter