Bystyret i Trondheim har med et stort flertall sagt at vi gjerne tar mot flere enslige mindreårige flyktninger enn det regjeringen har lagt opp til, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Richard Sagen

Trondheim tar flyktningansvar

Albert H. Collett, som har jobbet frivillig blant flyktninger på Lesvos, ber i et innlegg kommunen å ikke sitte stille og se på at europeisk medmenneskelighet går til grunne. Jeg kan forsikre om at det ønsker vi ikke at Trondheim skal gjøre.

Ottar Michelsen  Foto: Christine Schefte

Bystyret i Trondheim har med et stort flertall sagt at vi gjerne tar mot flere enslige mindreårige flyktninger enn det regjeringen har lagt opp til. Trondheim har både kapasitet og kompetanse som kan brukes. Utfordringen er at regjeringen er en propp i systemet. Da er det gledelig å se at både Venstre og KrF i Trondheim er med på vedtaket og konkret ber regjeringen svare positivt på henvendelsen fra Hellas om å bidra til å få enslige mindreårige fra flyktningeleirene.

LES OGSÅ: Etterforsket for å ha ansatt en papirløs

Bystyret har også sagt at vi ønsker å få til samarbeid mellom Trondheim og Lesvos. Personlig tror jeg vi trenger et regjeringsskifte før vi får gjort endringer med den norske flyktningpolitikken, men allerede nå kan vi støtte opp under de som faktisk gjør en innsats i leirene. Det er allerede en barnehage på Lesvos som drives med støtte fra Trondheim. Kan vi bidra mer her? Hvordan kan vi jobbe sammen med blant andre Lesvos Solidarity for å styrke dem i deres arbeid og ikke minst lære av dem når det gjelder å engasjere flyktningene? Slike initiativ trenger vi flere av!

Jeg jobbet selv blant flyktninger i Moria i mai i fjor. Da var det omtrent 6000 der, nå er tallet over 19 000. Jeg kan rett og slett ikke fatte og begripe hvordan det er mulig å få plass til tre ganger så mange som da jeg var der – det var overfylt allerede da. Dette kan vi ikke være bekjente av!

LES HER: Iranske Sayed (60) kan få amnesti

Vi har allerede fått mange henvendelser fra andre byer som kan ta lignende initiativ som vi nå har tatt i Trondheim. La oss håpe det vil bidra til å bedre de umenneskelige forholdene mange av flyktningene lever under. For nei – vi kan ikke se på at medmenneskeligheten går til grunne.

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter