Ståle Gjersvold (t.v.) og Ivar Koteng er begge aktuelle i toppen i RBK.  Foto: Mariann Dybdahl

«Skal en med ansvar for ødeleggende naturinngrep, være frontfigur for Trøndelags viktigste kulturinstitusjon?»

Her er seks av svært mange debattinnlegg som Adresseavisen har tatt imot de siste ukene om den pågående striden rundt hvem som blir ny styreleder for RBK.

Av alle uviktige ting er fotball det viktigste

 • Det sa Nils Arne Eggen til Aftenposten i 2009. Fotball skal være underholdning. Men nå når «maktkamp i ledelsen overskygger hjertet til laget, tradisjonen og oss som elsker Rosenborg og det laget har stått for», overskygger fotballglede og der indre stridigheter i ledelse overskygger alt, blir restene bare trist og dumt. Vi blir lei oss.
Ole Lund, en av mange som har lagt Rosenborg-drakten litt lenger inn i skapet

LES OGSÅ: Hvorfor blande vindkraft inn i lederkampen i RBK?

Småsure store gutter i RBK

 • Det blir en litt patetisk opplevelse når vedtekter i RBK tilsier at valgkomiteen skal endres og lederen fremstår skuffet og med tanker på at det kan være hevn. Det er Adressa som forteller dette, og da er det vel riktig? Hvem vet? Interessant blir det når samme leder av valgkomiteen forteller at han burde fortsette av hensyn til kontinuitet. Det betyr at kontinuitet er viktigere i valgkomiteen enn i selve styret. Komiteen forslag til styre er jo blottet for kontinuitets-tenkning. Alle som har fulgt med på alle endringene i den siste tiden, ser at dagens leder Ivar Koteng bør stå en periode lengre. Vårt håp er at foreslått ledere også ser dette i tide.
Bjørn Borthen

LES OGSÅ: Var tapene slett ikke fortjent?

Årsmøte i RBK

 • Det er liten tvil om at valget av ny styreleder blir hovedsaken på årsmøtet. Når valgkomiteen innstilte Ståle Gjersvold som eneste kandidat til styreleder, reagerte Ivar Koteng naturlig nok negativt. Men han gikk i tenkeboksen og kom ut med en gjennomtenkt og reflektert uttalelse om at han var skuffet, men at det i alle posisjoner var utskiftninger og nå var hans tid som styreleder over. Han annonserte også at han ikke kom til å stille på benkeforslag. Denne uttalelsen ga ro i klubben og vi kunne se framover.
 • Men så kom skiftet. Den uforutsigbare Koten skiftet mening. Han stiller på benkeforslag. Da er vi tilbake til den tiden som har vært en lang stund i RBK. Et slags kaos hvor det er vanskelig å se retning. Det kan se ut som det nå er en krenket mann vi ser. Han er uforsonlig og ikke åpen for samarbeidsløsninger. Dette er ikke en tilstand som tjener RBK, og som dessverre har vart lenge: Nemlig at vi diskuterer styre og ledelse - ikke fotball. Koteng beviser med all tydelighet at hvis vi velger han på torsdag, blir det kaos og uforutsigbare tilstander, og at han ikke styres av klubbens best å skape ro og se framover. Til Koteng: Lytt til din modne og reflekterte side, og ikke la opplevelsen av krenkelse styre deg. Trekk deg fra benkeforslag. Da vil du beholde din egen og laget sin verdighet. Til medlemmene: Stem på Gjersvold, det vil skape ro og muligheten til å se framover, men framfor alt muligheten til å diskutere fotball, og å bygge opp klubben.
Karl Jacobsen og Magnar Storliløkken

LES OGSÅ: RBK og blåøyde forventninger

RBK-Lillestrøm seriefinale 1985

 • Ståle Gjersvold forteller entusiastisk i et intervju at RBK vant 2-1 da RBK slo Lillestrøm i seriefinalen i 1985. Men det er feil. RBK vant 1-0. Ikke særlig imponerende kunnskap om RBKs historie.
Mary Sofie Granøien

Lederkamp i RBK

 • Det forestående valget av styreleder i RBK skaper diskusjon i medlemsmassen og tar spalteplass i Adressa. For et par uker siden ble dette et tema da jeg hadde en samtale med en fotballinteressert venn sørpå. Jeg måtte fortelle at den nye lederkandidaten Ståle Gjersvold er kontroversiell fordi han er sjef i Trønderenergi, som er engasjert i den omdiskuterte utbyggingen av vindkraft med vindmøller på Frøya. Adressas kommentator har fokusert på denne problemstillingen flere ganger. Da lo min venn spontant, høyt, hjertelig og lenge. Skal slike irrelevante forhold virkelig være avgjørende for ledervalg i en fotballklubb som sier seg å være profesjonell? Frykter man kanskje at det skal komme vindmøller på tribunetakene på Lerkendal? Man får tro at medlemsmassen i RBK ikke velger å gjøre seg til latter for Fotball-Norge.
G. Myhr

LES OGSÅ: Lange pasninger og dårlige mottak

Rosenborg – mer enn fotballklubb

 • Når Rosenborg Ballklubb torsdag skal velge styreleder, bør medlemmene ha klart for seg at RBK er noe langt mer enn en fotballklubb. Sammen med Nidarosdomen og Adresseavisen er Rosenborg Ballklubb den kanskje fremste forvalter og utvikler av trøndersk identitet og selvforståelse. I en tid med kvelende sentralisering av ånds- og næringsliv, er det svært viktig at Trøndelag har institusjoner som hevder trøndersk kultur og bevissthet om hvem trøndere er.
 • Vi som har fulgt Rosenborg fra det nasjonale gjennombruddet i 1960, har kunnet observere en fotballklubbs utvikling fra å være en bydelsklubb i Trondheim til å bli en fellesnevner for hele Trøndelag. Adresseavisen dokumenterte for noen år siden at flertallet av dem som en søndagskveld benker seg på Lerkendal ikke er byfolk. De kommer fra hele Trøndelag. Rosenborg er et samlende bindeledd for folk fra Namdalen til Oppdal og fra Frøya til Meråker. RBK er en ledende institusjon som vår tids fremste forvalter av trøndersk kultur og identitet.

Ragnar Larsen 

 • Jeg kjenner ikke de indre forhold i RBK og har ingen forutsetninger for å mene noe om Ivar Koteng er en dyktig styreleder. Men resultatene får tale for seg. På hans vakt har klubben, bortsett fra i fjor hatt enestående sportslig suksess. Økonomien er gjenopprettet. Som det heter i Skriften: «På frukten skal treet kjennes». Klubbens valgkomité har foreslått å erstatte Ivar Koteng med konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi AS. Det er et firma som i forhold til RBK befinner seg omdømmemessig i motsatt ende av rankingen. Selskapet er ansvarlig for den mest brutale og omfattende raseringen av trøndersk naturmiljø i fredstid.
 • Beslutningene om å skamfere naturmiljøet på Trøndelags-kysten ble tatt før Gjersvold ble konsernsjef, men som daglig leder må han innestå for og identifisere seg med strategier, beslutninger og tiltak i selskapets regi. Trøndere kan følgelig den ene dagen se en RBK-styreleder som uttaler seg om klubben for den neste dag offentlig å forsvare tidenes største overgrep mot naturmiljø og livskvalitet for kysttrøndere. I en tid med sterk og voksende motstand mot naturforsimpling vil det ta seg dårlig ut at en som har ansvar for ødeleggende naturinngrep i megaklassen samtidig skal være frontfigur for Trøndelags viktigste kulturinstitusjon.
 • Rosenborg er landsdelens fremste fellesnevner for trøndersk selvtillit, kultur og identitet. Klubbens medlemmer må ikke sette RBKs omdømme på spill når de skal velge klubbstyrets leder, men ha hele Trøndelags beste i tankene.
Ragnar Larsen, Trondheim

Følg Adresseavisen Debatt på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

OPPTATT AV DEBATT? Lytt til en debatt-podkast, i regi av ungdommer på Saupstad og Kolstad: Helsesista svarer om ensomhet, sex, følelser og porno