Lysfenomen over Stiklestad sett fra Sund folkehøgskole lørdag 9. november.  Foto: Dordi Skuggevik

Dordi Skuggevik svarer Human-Etisk forbund: Jeg er ikke for en sekulær stat

På flyet ned til Las Palmas på tirsdag, dagen etter at innlegget mitt om Humanetisk forbunds «monopol» hadde stått i Adresseavisen mandag 18. november, sa en dame til meg på flyet:

- Hvis du er den jeg tror du er, så får du tilsvar i Adresseavisen allerede i dag.

Hun hadde avisen med seg og lånte den velvilligst bort.

Fylkesleder i Trøndelag Human-Etisk forbund gikk til verks i kjent stil: Han ignorerer en del, fremhever andre punkter - som han så vrir så det passer inn i hans hensikt. Det er nesten merkelig at det ikke er blitt tatt både én og flere doktorgrader i retorikk på denne forførelsens og demagogiens verbale redskaper. Folk går «fem på», og de oppdager ikke – i beste fall – før lenge etterpå at de er blitt lurt inn i en situasjon de ikke så komme.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Dordi Skuggevik  Foto: Nils Toldnes

Jeg skal ta ett punkt i innlegget til Trøndelag-fylkeslederen i Human-Etisk forbund: Han slår fast at jeg er for en sekulær stat. Det er jeg ikke. Jeg konstaterer i mitt innlegg at Norge er blitt en sekulær stat, og bør derfor forholde seg til det. Jeg er tilhenger av den statsformen som Olav den Hellige konstituerte i Norge for 1000 år siden: Det kristne kongedømme, slik Karl den Store anla det i det tyskromerske keiserdømme på 800-tallet.

Olav den Hellige la dette inn i Norges første grunnlov, Kristenretten av 1024, som i 1000 år har dannet blykjølen i Grunnloven i Norge, helt til Stortinget for noen år siden vedtok å avskaffe Det kristne kongedømme i Norge, og fjerne plikten for monarken til å bekjenne seg til den evangelisk lutherske kristne tro – noe kong Harald la ned veto mot.

«Ikke i min tid!» sa Kongen. Norske media gjorde sitt beste for å gjemme bort dette vetoet for avisleserne.

LES OGSÅ: Human-Etisk forbund: Mye av det hun skriver, er misforstått og feil og må derfor oppklares

LES OGSÅ: Tiden er overmoden for at «monopolet» til Human-Etisk forbund brytes

Kristendommen har vært – og er – grunnlaget for vår sivilisasjon. Det er også Kristendommen som har gitt oss menneskerettighetene som Human-Etisk forbund hele veien viser til. Men så har også Human-Etisk forbund en svært kort historie – den går bare tilbake til 1956. Der kutter de sine røtter.

Lørdag 9.november i år er jeg på vei ut av Sund folkehøgskole etter en humanetisk ledet begravelse. Da har jeg åndsnærværelse nok til å få fram mobilen og ta et foto av lysfenomenet hvor en gigantisk lyssøyle eller lyskors står plantet ute i landskapet der Stiklestad ligger. Himmelen og fjorden svømmer i gull-lys fremover fra der huset til avdøde står. Inne i hodet mitt hører jeg følgende fra det gamle testamente: «… og Herren sa til Moses: Jeg skal gå foran deg gjennom natten, som en ildsøyle.»

Skal vi si at Himmelen fikk det siste ord den dagen?

Las Palmas, 22. november 2019

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter