Mia Landsem holder mange foredrag om dette temaet. I fjor snakket hun til elever ved Charlottenlund videregående skole, her i samtale med Marte Schjerve, Christian Kielland, Benjamin Aalmo, Hanne Botten Gulbransen og Karoline Amble. - Kjære foreldre og lærere: Følg med hvem barna chatter med, er Landsems oppfordring i denne teksten.   Foto: Håvard Jensen

Foreldre: Det er synd dersom nettovergriperen kommer dere i forkjøpet

Ved å forklare elevene på en enkel måte hva dette faktisk er, så var det flere som der og da forsto det: Det var en voksen de hadde pratet med på nett, ikke en 10-åring.

Da jeg vokste opp, fikk jeg klar beskjed fra mamma og pappa: «Husk å ikke prate med fremmede.» Vi ble fortalt om hvite varebiler der noen eldre menn ville prøve å lokke oss med godteri eller små katter bak i bilen. Dette var altså bare løgn, sa foreldrene våre. Det var ikke noe godteri eller pusekatter. Hva ville disse menneskene gjøre mot oss? Den dag i dag opererer disse «varebil-voksne» på en helt annen måte: «Hei kjekk gutt 36 i oslo søker ung jente for 6 :) 1000 kr, noe for deg?». Det skriver den voksne mannen til en 10 år gammel jente på applikasjonen Moviestarplanet. Spillet er egentlig for barn, for å lage klær, spille spill og være kreative.