Når mange synes det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet, flommer det over av mer eller mindre kreative løsninger, særlig fra venstresida, skriver Mari Holm Lønseth.  Foto: Leikny Havik Skjærseth

Høyre-Lønseth svarer LO-Aarlott: Norge trenger ikke nye boligkøer

Det er typisk norsk å eie egen bolig. Åtte av ti gjør det. Sånn skal det fortsatt være. Derfor må vi bygge flere boliger. Det inkluderer også små og gode boliger som kan hjelpe førstegangskjøperen inn på markedet. Meningsløse kommunale reguleringer må fjernes.

Nei, vi skal ikke tilbake til 70- og 80-tallets strengt regulerte boligmarked som LOs Svein Olav Aarlott drømmer seg tilbake til i Adressa 16. september. Det er heller ingen grunn til å kopiere Oslos utfordrende boligmarked over til Trondheim.

LES OGSÅ: Dette markedet er absurd

Mari Holm Lønseth  Foto: Simen Granviken

Når mange synes det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet, flommer det over av mer eller mindre kreative løsninger, særlig fra venstresida. Aarlott ønsker seg heller tilbake til det regulerte boligmarkedet hvor folk betalte svart under bordet for boligen sin. Høyres løsning er å heller gjøre mer av det som funker best.

Boligmarkedet i landene Aarlott ønsker å hente inspirasjon fra, fungerer nemlig ikke særlig godt. I Wien venter folk i opptil tre år for å få leie en såkalt rimelig bolig. Slike ventetider i boligmarkedet har vi ikke i Norge. De fleste som bor i Wien eier ikke sin egen bolig. Østerrike har en høy andel leietakere. I København er det mange eksempler på penger under bordet i den såkalte rimelige boligsektoren.

Interessert i debatt og meninger? Les flere saker her.

Er det en slik utvikling LO ønsker seg? I Høyre vil vi at boligsektoren skal legge til rette for at så mange som mulig skal kunne eie sin egen bolig. De skal ikke være avhengig av en plassering i køen i det kommunale systemet.

Jeg er enig i at vi har utfordringer i boligmarkedet. At en leilighet på 15 kvadratmeter i Oslo kan gå for 1,8 millioner kroner, viser det oss at det er for få små boliger på markedet.

Planregelverk og tekniske krav må bli enklere. Det er fullt mulig uten at kvaliteten blir dårligere. Da går også byggekostnadene ned. Det må også satses mer penger på kollektivtilbudet, sånn at man kan bo utenfor byen og jobbe i byen.

Det boligsosiale arbeidet må sørge for at de som ikke klarer å skaffe en bolig på egen hånd, får den hjelpen de trenger.

Høyre vil heller prioritere de som trenger hjelpen mest, fremfor å gi litt til alle.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter