«Det må jo kalles smått humoristisk at man enten får utdelt øretelefoner eller blir bedt om å gå en tur på gangen, slik at lege ikke bryter taushetsplikten» skriver innleggsforfatteren. Bildet er et illustrasjonsfoto tatt i en annen sammenheng.  Foto: Heiko Junge, Scanpix

Hvorfor er kreftpasienter de eneste som ikke får enerom? Er vi ikke syke nok?

«Det er ganske ille å måtte forholde seg til andre svært syke pasienter på rommet når man selv er syk» skriver Jan Kai Nymoen i dette debattinnlegget.

Til direktøren ved St. Olavs hospital.

Først og fremst vil jeg takke for enestående behandling av svært kompetente sykepleiere og leger over flere år som kreftsyk, bedre kvalifiserte ansatte skal man lete lenge etter.

Men det er et stort MEN: Hvordan kan det ha seg at den eneste avdelingen på hele sykehuset som har tomannsrom er sengepost kreft? Vurderer direktøren det som mindre viktig at kreftsyke, i ofte vanskelige livssituasjoner, har mindre behov for enerom enn resten av pasientgruppene på sykehuset?

Opptatt av debatt? Les også: Vi som jobber natt risikerer å få flere alvorlige sykdommer, men vi er en glemt gruppe


Taushetsplikten

Det er ganske ille å måtte forholde seg til andre svært syke pasienter på rommet når man selv er syk, og det må jo kalles smått humoristisk at man enten får utdelt øretelefoner eller blir bedt om å gå en tur på gangen, slik at lege ikke bryter taushetsplikten når man snakker med en av to pasienter på et rom.

Er det slik man ønsker å ha det?

Samme hvilken pasientgruppe man snakker om på et sykehus, så vil man etter min mening ofte ha grupper av pasienter som ved siden av f.eks. alvorlig sykdom vil oppleve tilleggsplager som kanskje går mer på det psykiske.

Det at man i store deler av sykehuset har enerom for de aller fleste pasienter, er jo kjempefint og riktig. Men det tilbakevendende spørsmålet er og blir for undertegnede, hvorfor kreftsyke inneliggende er unntatt muligheten til enerom? Er de ikke syke nok til å ha samme behov som andre?

Mer debatt: I vår p-kjeller er det personer som fysisk ikke kommer seg ut av bilen, de må parkere ute


Ansatte sliter

Jeg har også opplevd at sykepleiere og leger ved kreftavdelingen, ved visitt og behandling på sengepost, sliter daglig med å oppfylle sin taushetsplikt samtidig med å utføre en effektiv jobb. Dette fordi det er flere pasienter på rommet, og de er ofte lenket til sengen av forskjellige grunner.

Det må bemerkes at de ansatte ved avdelingen virkelig gjør en heroisk innsats for både å ta vare på taushetsplikten og samtidig gjøre den jobben de blir satt til.

Mitt enkle spørsmål er: Hvorfor kan ikke også kreftpasienter få enerom?


Hør våre kommentatorer snakke om misnøye i Trøndelag, festivalsommer i Trondheim og sykkelbyens utfordringer

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter


Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten