Julemusikk: «En kontinuerlig strøm av amerikanske- og noen engelske julesanger, med inntagende vibrato og forførende takt» skriver innleggsforfatteren. 

Jeg blir så innmari hoppende irritert over valget av musikk i jula

«Herrejeremias, vi bor da i Norge!» skriver Per Asphaug i dette sinte debattinnlegget.

Hva skjer med vår egen kulturkrets, Norge, Norden og Europa?

Også i år lytter jeg til julemusikk, og særlig har julekanalen P7 stått på. «Deilig julemusikk» er programtittelen.

Jeg blir så innmari hoppende irritert over musikkvalget! Mer sinna enn Leif Juster i revymonologen «Mot normalt!»: «We Wish You A Merry Christmas», «Jingle Bells» og «Home for Christmas». Og en eller annen «Drummer Boy»!

Opptatt av debatt? Les: 50-åringer med nye leiligheter har gjerne svarte SUV-er, som de trenger for å komme til hytta


Bor i Norge

En kontinuerlig strøm av amerikanske- og noen engelske julesanger, med inntagende vibrato og forførende takt. Herrejeremias, vi bor da i Norge!

Vi har da så mye å ta av: Jakob Sande, «Nordnorsk julesalme», både gammelt og nytt. Og det vi kalte gamle og kjære julesanger. Hva med svensk, dansk, tysk, fransk, spansk og italiensk. Vi er jo en del av Europa. Det finnes masse fra vårt eget kontinent.

Går vi 130 år tilbake, var det riktignok etter utvandringstiden like mange oppdalinger i Amerika som her, men nå? Vi som ble igjen bor jo i Norge.

Mer debatt: Et par feststemte karer ved vår side i salen, strødde om seg med morsomheter og kraftfulle lyder


Ufortjent applaus

Selvfølgelig har jeg opplevd flere av kirke-julekonsertene, som de plutselig religiøse artistene arrangerer i desember. Siste gang trodde jeg at jeg var havnet i en engelsk landsbykirke.

Så kommer det sleipe knepet til slutt, som forfører et forvirret publikum: Alle må reise seg og unisont synge «Glade jul». Da røres flokken, og en ufortjent applaus bryter ut.


I år slutter jeg med å si «god jul» til venner og kjente. Jeg er hjernevasket, så i år blir det «Merry Christmas»! Hou-hou!Hør våre kommentatorer og gjest Erling Moe snakke om Venstre-bråk, sykkelbråk og Nobel-bråk

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter