Kirkelig kuturdugnad for Palestina i Domen: Kapellan Beate Iren Lerdahl i Domkirken/Vår Frue og Eli Wæhre i Palestinakomiteen forteller om konserten. Hvorfor er det palestinakonflikten vi monomant terper på, spør innsenderen.  Foto: Christine Schefte

Jeg har lenge følt en sorg når jeg ser den ensidige støtten til palestinerne

Til biskop Herborg Finnset. Undertegnede er fortsatt medlem i Den norske kirke, og tilhører menigheten i Domkirken. Men jeg har lenge følt på sorg når jeg ser den ensidige støtten til palestinerne.

Du vet godt at staten Israel ble opprettet vesentlig fordi ingen land i Europa var villige til å ta imot den millionen statsløse jøder, overlevende etter at seks millioner av deres trosfeller var blitt utslettet i gasskamre.

Les også:  Konserten er nok et tegn på at Den norske kirke er blitt stadig mer politisert, uttalte Selbekk til Adresseavisen onsdag.


I tilbakeblikk var førkrigstiden og krigen en skam for vår norske kirke, for ikke å snakke om den protestantiske kirken i Tyskland, som ikke bare aksepterte jødeforfølgelsene, men kanskje var en av årsakene til eksessene som skjedde. Israels eksistens er basert på landets militære styrke, og palestinerne er et offer for realpolitikk. Da Israel kjempet og seiret, var det en tid med etniske rensninger, ikke bare i Europa, men også i Asia.

Millioner tyskere med historiske røtter i Øst-Europa ble i løpet av dager og uker fordrevet fra Prøyssen og

Bøhmen, ukrainere fra Polen og polakker fra Ukraina. India og Pakistan oppsto som selvstendige nasjoner i 1947 med massefordrivninger og millioner døde. Og sånn kan vi fortsette, men etter så mange år er det palestinakonflikten vi monomant terper på.

LES OGSÅ: Utmeldingsbølgen i Kirken er over, flere vil melde seg innHva om dine prester og du kanskje skulle se på realitetene. Tror dere virkelig at jødene har en fremtid i Midtøsten hvis Hamas skulle vinne frem?

Tenk på hva som kan skje hvis Israel skulle tape en krig mot sine naboer. Da vil verden oppleve nok et holocaust. Kan man tro at de som nå varmt støtter en konsert i kirken, da vil arrangere konserter til minne om de siste jødene? Du uttaler også at kristne palestinere flykter. Ja, selvfølgelig, de har jo vært forfulgt og trakassert i samtlige muslimske land til alle tider. Vi hører stadig om drap på kristne, og rasering av kirker i hele den muslimske verden. Og det kan selv ikke prestene i Den norske kirke klandre Israel for.

Vi gir både humanitær og økonomisk støtte til Palestina, både privat og gjennom norsk utviklingshjelp. Men hvor er støtten fra palestinernes trosfeller, og hvilken hjelp gir søkkrike naboland, som Saudi-Arabia, Kuwait, og Iran for den del. Nei, de ser det som sin fremste politiske oppgave å konservere palestinerne som et filleproletariat, ikke bare i Palestina, men også i Gaza.Pastor betyr visstnok hyrde, og etter som jeg er medlem, kanskje mine hyrder kunne lede meg bort denne åpenbare villfarelsen. Derfor vil jeg sette pris på et svar fra deg. Jeg stilte kapellan Beate Lerdahl de samme spørsmål for en tid siden, men forgjeves. Men kan jeg håpe på et hyrdebrev fra vår nye biskop.