«Nå er det blitt slik at skoleelever ikke skal ta hensyn til kroppens signaler når de er syke» skriver innleggsforfatteren.

Ja, jula er her snart. Det blir sikkert godt for skoleelevene med hvile etter alt skolearbeidet, kombinert med det årlige «sykdomsutbruddet» som spesielt i år sto på i så laaaang tid.

Mitt barn, skoleeleven på videregående skole, han ble også syk. Hostet noe så innmari, snørrete nese, røde og rennende øyne, feber, hodepine, men han sa han måtte på skolen.

Et bedre liv? Her er ti råd til ungdom

For nå er det blitt slik at skoleelever ikke skal ta hensyn til kroppens signaler når de er syke, de skal ikke ligge hjemme på sofaen med varm drikke, lindrende halstabletter, eller kanskje hvile hode/kropp med en liten «dupp». Nei da, de bør være på skolen, de bør ikke få over 10 prosent fravær, og er man da borte i et «lite fag», så svusj - de får ikke skoleåret godkjent. For å si det kort: «De har driti på draget».

Les også debattinnlegget: Trondheim kommune driver bondefanging med sin måte å kreve inn piggdekkavgift på

Sykdommen hang i

Min skoleelev, han smittet sikkert mange andre skoleelever, og hans syketilstand gikk liksom aldri over. Det hang i.

Til slutt ble han hjemme, liggende på sofaen, men kun EN DAG, så gikk han på skolen igjen, fortsatt syk (bare til underretning for leseren, som mor fulgte jeg godt med på hans helsetilstand!)

Før kunne jeg som mor skrive erklæring til skolen på at min skoleelev hadde vært syk, i dag er ikke erklæring fra mor gyldig lenger, selv om skoleeleven er under 18 år. Mor duger ikke lenger (men samtidig skal jeg som mor bistå skoleeleven på best mulig måte slik at skoleåret blir godkjent).

Er du opptatt av Trondheim komune? Da bør du også lese: Det er helt greit å bygge ulovlig i Trondheim

Gikk til legen

Min skoleelev gikk derfor til legesenteret for å få erklæring på at han hadde vært syk, men fastlegen hadde ikke tid. Det ble oppsatt time til over helgen. Skoleeleven møtte opp til timen, han fikk legeerklæring, betalte kr 251,- for konsultasjonen, som selvsagt ga han nå ytterligere fravær fra skolen. Forstå systemet den som kan!

Men det stopper ikke her. På tur fra legesenteret ringer skoleeleven meg, han høres heseblesende ut, for han småløper, må forte seg, må få minst mulig fravær, har allerede mistet en skoletime.

Han er snart på skolen, men han bare lurte på om han kunne levere legeerklæringen til skolen? I legeerklæringen sto jo helseopplysninger både om et av hans søsken og om meg som mor?

Hva sier du? Jeg ber han lese hva som står, og han sier at mor har hatt elveblest og søsken har astma. Hva i huleste, tenkte jeg, spør hva han selv har fått som fraværsgrunn i erklæringen, og han sier luftsveissyk.

«Bare lever erklæringen til skolen», sier jeg, men ber han ta kopi og ta med hjem.

Er du opptatt av hvordan barn har det? Da bør du får med deg denne kronikken: I fjor døde et barn av sult i Oslo. Det samme kunne skjedd i Trøndelag

Her er to eksempel på at folk fremdeles svever i den villfarelsen at de eier sine barn

Fungerer systemet?

Så kan man spørre: Har legen lov å oppgi helseopplysninger om mor og søsken i en slik erklæringen til skolen? Hva har skolen med at jeg som mor skulle ha hatt elveblest en gang?

Og har søsken astma? Min skoleelev var kanskje luftveissyk, men hva med hans hodepine og feber? Eller kanskje han har astma, ettersom det oppgis at søsken skulle ha astma?

Har vi et system som fungerer som det skal?

Uansett, jeg er virkelig stolt av all den fine ungdommen vi har i dag, og ønsker dere en riktig god jul og et godt nyttår!

Hør våre kommentatorer oppsummere nyhetsuka med Venstres Jon Gunnes som gjest i studio.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.