«For å finansiere tilbudet i Jarleveien vil kommunen avslutte sitt samarbeid med Frelsesarmeen. Jeg er bekymret for at det kan føre til mange uheldige konsekvenser», skriver Anastasia Svenningdal i dette debattinnlegget.

Jeg vil starte med å rose Trondheim kommune for arbeidet som er gjort og gjøres med botilbudet som snart åpner i Jarleveien.

Jarleveien skal etableres som et botilbud for personer med langvarige rusproblemer med store pleie – og omsorgsbehov og for personer som er gjengangere i rusinstitusjoner.

To tilbud

Det er planlagt to typer tilbud:

Et korttidstilbud med 9 plasser som er et midlertidig boligtilbud, kombinert med kartlegging og avklaring av framtidig bolig- og tjenestebehov.

I tillegg skal det være et varig botilbud med 36 boliger både for personer med behov for tett oppfølging for å greie seg i egen bolig og for personer med omfattende helseproblemer.

Dette er et tilbud som det absolutt er et behov for i Trondheim. Fin planløsning, flinke spesialister og mye ressurser er langt inn i dette prosjektet.

Avslutter samarbeid

Dog reiser det seg flere spørsmål.

For å finansiere tilbudet i Jarleveien vil kommunen avslutte sitt samarbeid med Frelsesarmeen både i forhold til skjermingsplassene ved Bo og treningssenteret; Furulund og med natt/kriseplassene ved Hveita Dagsenter.

Dette er noe jeg opplever som uhensiktsmessig, spesielt med tanke på skjermingsplassene ved Furulund.

Uheldige konsekvenser

Jeg er bekymret for at det kan føre til mange uheldige konsekvenser man helst skulle vært foruten.

Hva skal vi gjøre uten skjermingen fra rusmiljøet?

Hva skjer med dem som trenger daglig støtte og ettervern i en periode etter rusbehandling?

Dette er noe av det mest nødvendige hvis man ønsker en pause fra rus eller ønsker et rusfritt liv.

Boligene i Jarleveien vil ikke kunne erstatte skjermingsplassene ved Furulund, hvordan skjerme noen fra et rusmiljø dersom man bor midt oppe i det?

Langt å gå

En annen utfordring er avstanden fra Midtbyen til Jarleveien når det kommer til de som trenger akutt overnatting.

På kartet står det 4,4 km til Jarleveien fra bykjernen. Hvordan skal man komme seg frem dit i en dårlig tilstand, helt på egenhånd?

Hvordan er krisetilbudet tenkt løst når dagens 16 natt kriseplasser erstattes med 9 korttidsplasser?

LES OGSÅ (PLUSS): Kronikk tirsdag 26. april: Ingen arbeidsdag uten sykdom!

Bekymret

Jeg ser en utfordring der. Man er nødt å sørge for at brukere kommer seg det lange stykket for å få den hjelpen de trenger og hva skjer den dagen man har 10 personer som trenger natt/kriseplass?

Jeg ser frem til oppstart i Jarleveien men er spent på hva slags løsninger rådmann og politikere vil komme med på de utfordringene som er nevnt ovenfor.

Mest bekymret er jeg for om kommunalt ettervern viser seg nå å være et lukket kapittel.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.