FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump gestures as he speaks during a rally to contest the certification of the 2020 U.S. presidential election results by the U.S. Congress, in Washington, U.S, January 6, 2021. REUTERS/Jim Bourg/File Photo  Foto: JIM BOURG

Den farlige løgnen fores fortsatt

Det republikanske partiet i USA har dessverre ikke tatt et oppgjør med løgnen som bidro til det voldelige angrepet på Kongressen.

Ett år er gått siden stormingen av Kongressen i USA. Etter det voldelige angrepet sto Det republikanske partiet ved et veiskille. De kunne ta et oppgjør med Donald Trumps løgner og anti-demokratiske holdninger, eller de kunne fortsette i Trumps destruktive og farlige spor. Dessverre valgte de det siste.

3. november 2020 vant demokraten Joe Biden valget. Det nektet Trump å godta. Han løy og sa at valgresultatet var feil, og forsøkte å presse både justisdepartementet, offentlige tjenestemenn i delstatene og visepresident Mike Pence til å løpe hans ærend. Trumps uverdige forsøk på å endre eller ignorere valgresultatet førte ikke fram.

6. januar 2021 var Senatet og Representantenes hus samlet for å godkjenne resultatet av presidentvalget. Men den fredelige maktovertakelsen ble forsinket da Trumps tilhengere angrep bygningen. Kort tid i forveien hadde Trump oppfordret dem til å marsjere mot Kongressen. Fem mennesker mistet livet, og livredde folkevalgte måtte rømme fra en rasende mobb.

Blant dem var også mange republikanere. Men illusjonene om at angrepet kunne føre til selvransakelse i partiet som de siste fire årene hadde latt seg hundse med av en ytterliggående og ustabil president, brast. De få republikanerne som har tatt avstand fra Trump og løgnen om at valget var korrupt, er i stor grad skvist ut av sentrale posisjoner.

Tidligere var det utenkelig at en avgått amerikansk president - uten bevis - skulle hevde at valget ble stjålet fra ham. Trump gjentar den løgnen til stadighet. Ifølge The Washington Post forsvarer også det store flertallet av republikanerne som søker gjenvalg i mellomvalget, den samme påstanden. Det er derfor nedslående, men ikke overraskende, at meningsmålinger viser at det store flertallet av republikanske velgere mener valget i 2020 ikke gikk riktig for seg og at Joe Biden ikke var den legitime vinneren.

Løgner som undergraver folks tillit til valgsystemet, fungerer som gift i et demokrati. For ett år siden så vi hvor farlige de kan være. Dessverre er det grunn til å tvile på om republikanerne, uansett hvem deres neste kandidat blir, ved neste presidentvalg vil godta et eventuelt nytt valgnederlag.