Rekordstort antall ble testet for korona ved Leangen teststasjon. Hele 1190 personer ble testet mandag 4. januar. I 9 minusgrader ble det god nytte av varmeovner for hendene og varmt fottøy. Stine Malvik var faglig ansvarlig ved teststasjonen, denne dagen.  Foto: Håvard Jensen Håvard Haugseth Jensen (foto)

Testingen var for dårlig planlagt

Da flere av de nasjonale koronatiltakene gradvis ble fjernet, var det ventet at smittetallene ville øke idet sommerferien var over. Likevel ser det ut til at helsemyndighetene var for dårlig forberedt på de høye tallene.

Det gjelder i hvert fall i Trondheim. Testkapasiteten de siste dagene har vært altfor liten, og det har oppstått lange køer. Etter det rekordhøye smittetallet torsdag får kommunen en svært viktig jobb med å teste mange flere de neste dagene. Først fredag fikk vi vite hvordan det skal foregå.

LES OGSÅ: - Det er alltid lett å være etterpåklok

- Vi fikk for dårlig tid, sa kommunedirektør Morten Wolden under en pressekonferanse fredag. Det har han rett i, men selv om koronaviruset er uforutsigelig, burde både nasjonale og lokale helsemyndigheter forberedt seg bedre på at smittetallene kunne øke kraftig når samfunnet kom i gang igjen.

I tillegg visste vi fra før at testbehovet ville øke i høst, siden det lenge har vært bestemt at skoleelevene heller skal testes enn å bli plassert i karantene.

LES OGSÅ: Ber studentene avlyse resten av fadderuka

Etter hvert som svært mange over 18 år er vaksinerte, er faren for alvorlig sykdom mye mindre enn tidligere. Men det er fortsatt viktig å holde oversikt over smitten, ikke minst fordi helsevesenet er opptatt med utstrakt vaksinering. Det er nå ekstra viktig å vaksinere flere yngre, siden nesten all den nye smitten i Trondheim sprer seg blant folk i 20-åra.

Utallige helsearbeidere i Trondheim og ellers i landet har gjort en strålende innsats under pandemien. De blir viktige også de neste dagene, når Trondheim kjører doble skift på teststasjonene. I tillegg setter kommunen i gang en ordning med at folk kan teste seg hjemme. Kunne dette blitt planlagt tidligere?

LES OGSÅ: Planen for gjenåpning gjelder fortsatt

De nasjonale helsemyndighetene ga fredag beskjed om at kommunene fra nå av skal prioritere vaksineringen øverst. På andreplass på prioriteringslista kommer testing og deretter smittesporing. Smittesporingen skal gjøres mer effektivt for å gi bedre kapasitet til testing.

De nye prioriteringene virker fornuftige, men de kommer på plass først etter flere dager med svært høy smitte. Det er i seneste laget.