Quality hotel Augustin er et av karantenehotellene i Trondheim.   Foto: Terje Svaan

Bør anmelde karantene-rømlinger

Tilreisende som dropper hotellkarantene bør politianmeldes.

I snitt er det litt over én person hver dag som enten uteblir eller stikker av fra karantenehotell i Trondheim. Det er ille at så mange ikke tar karantenebestemmelsen på alvor. Kommunen bør bli hardere i klypa.

Adresseavisen mener: Vi må snakke om den siste olje

Importsmitte har lenge vært et problem, og på Oslo Lufthavn Gardermoen blir personer som dropper karantenehotell, politianmeldt. Slik er ikke praksisen i Trondheim. I stedet er det karantene-inspektører som sporer opp dem som egentlig skulle ha oppholdt seg i karantenehotell. Siden såpass mange bryter forskriften, betyr det at kommunen må bruke store ressurser på detektivarbeidet.

Når flypassasjerer fra røde land ankommer Trondheim lufthavn Værnes, er hovedregelen at den tilreisende må gjennomføre karantenetiden på karantenehotell. De må selv komme seg til hotellet. I snitt er det én person daglig som enten uteblir eller stikker av fra karantenehotellet. Flere personer oppgir heller ikke rett personopplysninger, de er ikke på den adressen de sier at de skal være i hjemmekarantene på og tar ikke telefonen eller svarer på tekstmelding.

Trondheim kommune vurderer nå å bli strengere og politianmelde dem som ikke respekterer plikten om karantenehotell. Samtidig er det mange hensyn å ta. Hvis saken blir liggende lenge hos politiet, kan det ta dager og uker før personen blir satt i karantene. I løpet av den tida kan en som er koronasmittet, ha spredd viruset. Slik sett bidrar det ikke til bedre smittevern. På den annen side kan karanteneinspektørene bruke mer tid på andre typer brudd på karanteneplikten i kommunen.

Midtnorsk debatt: Vi kan ikke premiere folk for å slutte i jobb lenge før vanlig pensjonsalder

Mye tyder på at kommunen bør politianmelde dem som dropper karantenehotell. Selv om vaksineringen er kommet langt, er det fortsatt viktig å hindre importsmitte. Tiltakene testing, isolering, smittesporing og karantene skal hindre en ny smittebølge. Ved å anmelde dem som unngår innreisekarantene, gir kommunen et tydelig signal som kan få flere til å respektere reglene.