FILE PHOTO: A vial of the Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine jab is seen after being administered at a vaccination centre, on the first day of the largest immunisation programme in the British history, in Cardiff, Wales, Britain December 8, 2020. Ben Birchall/Pool via REUTERS/File Photo  Foto: POOL

Rike land må vise vaksine-solidaritet

Den britiske barokkpoeten John Donnes (1572–1631) kjente og velbrukte formulering er brennaktuell for tiden: «No man is an island» («Intet menneske er ei øy»).

Sitatet kan tolkes på mange måter, og en av dem er noe sånt som at ethvert menneske er en del av en helhet. Og at et ethverts menneskes død reduserer meg fordi jeg er en del av helheten. Sett i lys av det, er det trist å se at rike land hamstrer koronavaksiner, mens fattige land må vente. Verden henger sammen, og det er først når alle er beskyttet at vi alle kan være trygge.

Midtnorsk debatt: Det haster å finne en måte å skattlegge de store nettselskapene på

CNN melder at en håndfull rike land har forhåndsbestilt koronavaksiner for langt flere enn hele befolkningen. Mange land har kjøpekontrakter på minst tre ganger flere doser enn det som trengs. Samtidig vil ikke verdens fattigste land kunne vaksinere mer enn én av ti i 2021. Det viser tall fra Duke Global Health Innovation Center. Vaksinehamstringen står i grell kontrast til lovordene i vår da pandemien rammet verden: Dersom det ble utviklet en vaksine, så skulle vi vise solidaritet og sørge for at vaksinen ble distribuert over hele verden.

John Donne 

Alle land skal selvsagt kunne sikre seg tilstrekkelig mange vaksiner slik at alle innbyggerne kan bli vaksinert. Samtidig er det umoralsk at det skal være overflod i noen land, mens mangel i andre. Koordinator for vaksineutvikling for Afrika i WHO, Richard Mihingo, har et godt poeng når han påpeker at verden henger sammen sosialt, ikke bare økonomisk. – Inntil alle er beskyttet, er ingen trygge. Vi lever i en verden der vi er sammenkoblet, og land som kun klarer å beskytte seg selv, vil leve som på en øy, sier Mihingo til CNN.

Midtnorsk debatt: Sykepleiere som sover i fem timer, minner om rovdrift

Vi i Norge er heldige som sannsynligvis kan rulle ut vaksinen allerede etter nyttår. Det er forventet god tilgang til vaksine i løpet av første halvår. Risikogruppen skal vaksineres først, men etter hvert skal alle kunne få en vaksine. For å bruke regjeringens egne ord, det er lys i enden av tunnelen. Men uten EU hadde vi ikke hatt så rask tilgang til vaksiner, vi er i utgangspunktet for få innbyggere. Vi er privilegerte. Men koronavaksine kan ikke bli en luksusvare for visse deler av verden, og kjøpekontraktene bør ikke bety at rike land beholder de fleste vaksinene selv. Norge og andre rike land har et felles ansvar for at verden får distribuert vaksiner til de som trenger det mest – både innenfor og utenfor egne grenser.