Byhaven og senterleder Elisabeth Høstflot Klæbo skal ha ros for at de tenker nytt i ei vanskelig tid.   Foto: Kim_Nygaard

Er du glad i byen din, bygda di og butikken din bør du handle lokalt

Å handle julegaver kan være et pes. Stressende rundt i siste liten for å finne en påskjønnelse til tante Gunn og onkel Gudleik kan være en svett opplevelse.

I disse koronatider er det heller ikke klokt å stimle sammen i julestria. Derfor er netthandel både en lettvint og helsemessig smart måte å få unnagjort julehandelen på. Ved å starte handelen nå og handle mest mulig der du bor, kan du trygt bidra til at butikkene er der også etter pandemien.

Midtnorsk debatt: De mistet sine barn. Lær av de vonde historiene

I Oslo vakte det nylig oppsikt da aksjonister klistret opp hjemmelagde plakater på restauranter og småbutikker i bydelen Grünerløkka. Over restauranten Bass hang det en plakat med restaurantkjeden Egons logo og beskjeden «åpner kanskje snart». Lignende plakater med logoer til McDonalds, Starbucks og KFC ble hengt opp over andre småbutikker. Målet med aksjonen var å bevisstgjøre folk om å handle lokalt. Hvis publikum ikke støtter enkeltstående restauranter og nisjebutikker, vil de store kjedene overta, advarte aksjonistene.

Handle lokalt: Vi ønsker liv i Midtbyen og i byens kjøpesentra, ikke tomme gater og stengte butikker som under nedstenginga i vår.   Foto: Terje Svaan

Mange kunder vil åpenbart ha internasjonale kjedebutikker og kjedekafeer, og det må vi godta. Samtidig har aksjonistene et poeng. De fleste er også interessert i at bysentra skal ha et mangfold. Mange enkeltstående butikker og mindre kjeder er nå sårbare. De trenger hver kunde. Og kanskje særlig i en pandemi som har vært kniven på strupen for mange som driver detaljvarehandel eller serveringssteder. I motsetning til de store kjedene, har de ikke de samme stordriftsfordelene. De har større forutsetninger for å komme seg helskinnet gjennom nedgangstider.

Stengte butikker, smittefare og hjemmeliv under pandemien har sannsynligvis ført til nye handlevaner hos mange. Den eksplosive netthandlingen det siste halvåret kan tyde på det. Samtidig førte det til at lokalt næringsliv måtte tenke nytt. Nettbestilling og gratis hjemlevering har vært et av tiltakene i Midtbyen i Trondheim. Kjøpesenteret Byhaven skal ha ros for at de starter nettbutikk før jul, slik at kundene skal kunne handle lokalt og trygt for smitte. Endringsvilje og god service er bra.

Midtnorsk debatt: Regjeringen må rydde i karantenehotellene

Nå gjelder det at kundene følger opp. I stedet for å gjøre eiere av internasjonale kjeder og nettgiganter enda rikere og bidra til at bysentra og tettsteder tømmes for innhold, bør vi handle lokalt.