Ei jente bør fortsatt være ei jente.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Trønderne bør ta i et tak for å redde hunkjønnet

Trøndere og nordlendinger bør stå i mot presset fra Oslo og Bergen om å gå fra tre til to kjønn.

Språket endrer seg, og det er dessverre ikke så mye vi kan gjøre med det, annet enn å mane til bevissthet om utviklingen. Nå er det grunn til å slå alarm, fordi også trøndere og nordlendinger er i ferd med å gi etter for en trend fra Bergen og Oslo: Grammatisk hunkjønn er i ferd med å forsvinne til fordel for hankjønn.

Mens samfunnet ellers har beveget seg i retning av mer mangfold i kjønn, viser forskning at utviklingen går i motsatt retning i språket. Aftenposten publiserte denne uka en artikkel som viser at grammatisk hunkjønn er på vei ut av norsk språk. Forskerne tror det særlig er prestisjen til dialekter i Oslo som har fått språkfattigdommen til å spre seg, selv til den oppvoksende slekt i Trondheim og Tromsø.

I Norge har vi siden norrøn tid hatt et trekjønnsystem med hankjønn, hunkjønn og intetkjønn på substantiv, formidlet av den ubestemte artikkelen vi setter foran, som en fisk, ei bok og et pinnsvin. I Bergen begynte de alt for flere hundre år siden å fravike dette logiske mangfoldet. Der har selv opplagte hunkjønnsord som kone og hytte fått grotesk hankjønnsform i konen og hytten, ikke bare i talespråk.

I Oslo har trusselen mot hunkjønn også hatt sosiale og politiske dimensjoner, i strid om samnorsk, riksmål, sidemål og bokmål opp gjennom åra. Der har Aftenposten som regel stått standhaftig på det dannede vestkantspråkets side, med lite bruk av a-endinger og hunkjønnsartikler. Avisa har helt til det siste skrevet om sneen som falt i fjor.

Funnene til Guro Busterud, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og Terje Lohndal, professor ved NTNU og Norges arktiske universitet, viser at hunkjønn er på vikende front også i Trondheim og Tromsø. Mens 56 prosent av 18-19-åringer i Tromsø og de fleste voksne fortsatt bruker hunkjønnsartikkel, er tallene for Trondheim 16 prosent av tenåringene og 35 prosent av de voksne. Det gir grunn til å mobilisere. Vi mener tre kjønn er bedre enn to.

Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen bagatelliserer utviklingen, til støtte fra andre bergensere i og utenfor avisen på Facebook. Norsk og trøndersk blir et fattigere språk uten hunkjønn. Vi kan ikke overlate til nordlendingene å kjempe for mangfoldet før det er for sent. Hvis vi fortsatt skal kunne ta bila til hytta, må vi si det også.


Les også lederen «Slutt med tåkelegging og tullprat»