Demonstrasjon på Torvet til støtte for Black Life Matter.  Foto: Kim Nygaard

Når engasjerte roper på Torget, bør vi lytte

Et par hundre engasjerte, unge mennesker og noen eldre, møtte forrige uke opp på Torvet i Trondheim med et klart budskap: Rasisme finnes i Norge, i Trondheim. Det skjer overalt. Gjennom helga har også mange tusen mennesker markert motstanden mot rasisme flere steder i Norge og i verden. Det er imponerende å se alle som tar avstand fra diskrimineringen selv om vi ikke forsvarer at folk bryter smitteverntiltakene. Men for mange minoriteter er spontane demonstrasjoner den eneste muligheten for å bli hørt og for å nå ut i media.

LES OGSÅ: Rasismen i Norge er mer skjult

– Jeg føler for først gang på lenge at vi som en minoritet er blitt prioritert og sett av media, og alle er nå endelig blitt klare til å høre hva vi har å si, skriver Synne Rosenlund (18) i et debattinnlegg i Adresseavisen. Politidrapet på afroamerikaneren Georg Floyd i USA har satt i gang en bølge av raseri over hvordan minoriteter blir behandlet. Drapet i USA er ikke enestående verken der eller ellers i verden, men det har igjen satt rasisme på dagsordenen.

Vanligvis er sosiale medier de unges foretrukne kanal for å kommunisere med andre. Vi har da også den siste uka sette mange som støtter minoritetenes rettigheter og tar avstand fra all rasisme gjennom svarte bilder og slagord på Facebook. At mange unge nå også ytrer seg gjennom folkemøter i gater og på torg, skal vi hylle og lytte til. Synne var en av talerne under demonstrasjonen på Torvet, og hun er selv blitt utsatt for rasisme. Vanligvis er hun ikke så glad i å snakke foran forsamlinger, men denne saken var viktig for henne. Hun sier hun ikke vil akseptere mer dritt og lenger være stille.

LES OGSÅ: Demonstrasjon ble avlyst - flere hundre samlet seg likevel

I Norge tar vi kanskje for gitt at alle står fritt til å ytre seg i det offentlige rom. Derfor er det sjokkerende å se bilder fra blant annet USA, der myndighetene gjennom politi og militæret forsøker å kneble den frie meningsytringen med våpen. Da er det ekstra viktig å oppmuntre til å si fra når vi ser overgrep eller rasisme. Mange unge har benyttet denne muligheten de siste dagene. Dette engasjementet vil kanskje noen synes virker truende, men det er det motsatte. Det er langt mer farlig om vi ikke bryr oss.

I helga viste bussjåfør Kristian Kittelsaa på en imponerende måte hvor viktig det er å si fra. Han fant seg ikke i at en av passasjerene kom med rasistiske uttalelser mot en kvinne med innvandrerbakgrunn. Mannen ble bedt om å forlate bussen. Dette viser oss at kampen mot rasisme betyr at vi også bryr oss i hverdagen.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter