Den britiske statsministeren Theresa May la torsdag fram en midlertidig avtale mellom EU og Storbritannia for parlamentet. Den har allerede ført til at flere ministre har gått av, og den EU-skeptiske fløyen i det konservative partiet har innledet en mistillitsprosess mot sin egen statsminister. 

Ingen avtale er god nok for britene

Storbritannia får neppe en bedre avtale med EU enn de fikk denne uka.

Tirsdag virket det som Storbritannia og EU hadde blitt enige om hvordan forholdet mellom EU og Storbritannia skal se ut inntil britene trer ut av unionen. Avtalen regnes også som et utkast til en eventuell endelig avtale. Onsdag kveld så det ut til at statsminister Theresa May hadde fått regjeringens støtte til avtalen. Så begynte mannefallet. Flere ministre har gått av i protest, blant dem Brexit-minister Dominic Raab og arbeidsminister Esther McVey. De mener avtalen gir for mye makt til EU, og at grensen mellom Irland og Nord-Irland er truet.

LES OGSÅ: USA på vei mot mer konflikt og polarisering

Avtalen er langt unna det Brexit-tilhengerne forespeilet velgerne, men det er vanskelig å se for seg at EU-skeptikerne kan få viljen sin. Kilder i EU-systemet skal ha kalt avtalen «svært raus» og hevdet at de ikke har mer å gå på. Det er utsagn man må ta med en solid klype salt, siden EU har en egeninteresse i å ikke virke bløthjertede, men om de reflekterer virkeligheten, får britene neppe en bedre avtale.

Brexit har kastet Storbritannia ut i politisk kaos, og den nye avtalen har ikke roet gemyttene. Flere hevder at et flertall i parlamentet er imot den nye avtalen. Riktignok skal den ikke vedtas i parlamentet, men en endelig avtale må ha flertallets støtte. Jacob Rees-Mogg, en konservativ EU-skeptiker som er en av Mays mulige arvtakere, har levert inn et mistillitsforslag mot statsministeren.

LES LEDEREN: Vi må venne oss til russisk misnøye

Problemet er at britene ikke har realistiske alternativer. Å gå med på en tilknytning som minner om den Norge har gjennom EØS, er uaktuelt for Brexit-tilhengerne. Å gå ut av EU uten en avtale, kan bli katastrofalt for den britiske økonomien. Å bytte ut May med en EU-skeptisk statsminister, vil neppe hjelpe i forhandlingene med EU. En ny folkeavstemning kan i teorien gi et mandat til å forbli i unionen, men det er tvilsomt om Brexit-tilhengerne vil godta en slik løsning.

David Camerons ulykksalige beslutning om å avholde folkeavstemning om EU-medlemskapet har sendt skapt en politisk krise som bare blir dypere. Skal krisen få en lykkelig slutt, kreves et mirakel.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter