Handelskonflikten mellom USA og Kina kan gjøre verden fattigere.

De siste femti årene har global frihandel løftet millioner av mennesker ut av fattigdom. Varer og tjenester de rikeste knapt kunne drømme om på 60-tallet, er i dag tilgjengelige for svært mange. Norsk eksportindustri har kunnet forholde seg til et relativt forutsigbart rammeverk, noe som har gitt vekst og arbeidsplasser.

Nå er verdenshandelen under akutt press på grunn av handelskonflikten mellom USA og Kina. Mandag truet president Donald Trump med å innføre toll på kinesiske importvarer til en verdi av 200 milliarder dollar, på toppen av straffetollen som ble innført forrige uke. Verdens børser falt da nyheten ble kjent.

Trumps nye tolltrussel framstår som mer målrettet. Verdien av amerikansk eksport til Kina er på 130 milliarder dollar i året, 70 milliarder mindre enn verdien av varene USA truer med innføre toll på. Det betyr at kineserne ikke kan vinne en handelskrig. Likevel sier Kina at de vil slå tilbake.

Amerikanernes mål er antakelig ikke bare å redusere handelsunderskuddet med Kina, men også å bremse det såkalte «Made in China 2025»-prosjektet. Det skal gjøre Kina verdensledende innen kunstig intelligens, cybersikkerhet og robotikk. Kinesiske selskaper som Alibaba og Tencent puster alt Google og Facebook i nakken.

USA har lenge kritisert Kina for å ha bygget sin teknologiindustri på tyveri av intellektuell eiendom. Det er ikke uten grunn. Likevel er det svært uheldig om USA vil bruke en handelskrig til å presse Kina. Analytikere sier til økonominettstedet Bloomberg at Kina neppe er villig til å dempe investeringene i teknologisektoren, handelskrig eller ei.

ADRESSEAVISEN MENER: Lover og regler er kuren mot skattetilpasning

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum sier til Dagens Næringsliv at handelskonflikten skaper stor usikkerhet for norske eksportbedrifter. Det kan føre til at vekstmuligheter og arbeidsplasser går tapt, også i Norge.

I en tid der skepsisen til global handel brer om seg i Vesten, er det siste vi trenger en handelskrig mellom verdens to største økonomier. Resultatet kan bli en fattigere verden. Det bør ingen, heller ikke USA og Kina, ønske seg.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter