Leder i Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvik, er en av mange Ap-topper i Trondheim og Trøndelag som nå ønsker seg ut av politikken. Politikerflukten fra Ap skaper enda større problemer for et parti som allerede er i krise, skriver Adresseavisen på lederplass. 

Bekymringsfull flukt fra Arbeiderpartiet

Mange av de sentrale Ap-toppene i Trøndelag og Trondheim sier farvel til politikken.

En slik politikerflukt skaper problemer for et parti som allerede er i krise. Men det er også et tegn på at politisk arbeid ikke lenger frister like mange til engasjement og deltakelse.

I Arbeiderpartiet kjenner de flukten fra politikken spesielt godt foran neste års kommune- og fylkestingsvalg. I Trondheim har kommunalråd Geir Waage sagt nei til en ny periode, det har også kommunalråd Marek Jasinski. Nå har også Anne Marit Mevassvik, Ap's gruppeleder i fylkestinget, og May Britt Lagesen, som er leder i hovedutvalg for kultur, valgt å si nei til fire nye år i politikken.

LES KOMMENTAREN: Waages nei gjør livet lettere for Ap

Ingen er uerstattelige, heller ikke i det politiske livet. Alle som nå ikke vil fortsette i bystyret og fylkestinget, oppgir ulike og personlige grunner til at de ønsker å prioritere annereldes. At noen sentrale politikere byttes ut ved valg, er både riktig og naturlig.

Men det er umulig å ikke se alle utskiftingene i lys av problemene som Ap har gjennomgått siden valgnederlaget i fjor. Det er ikke vanskelig å forstå at metoo-saker, intern maktkamp og samarbeidsproblemer tærer på motivasjonen og ønsket om å jobbe med politikk. Sånn sett må partiet selv ta hovedansvaret for at de opplever at sentrale politikere ikke vil være med lenger.

Anne Marit Mevassvik har satt varige spor etter seg i politikken. Hun tok det modige initiativet til å starte prosessen som endte med et samlet Trøndelag. Det hadde vært naturlig at hun fortsatte å jobbe politisk for å følge den prosessen helt til mål. Trøndelag mister en modig og dyktig politiker når hun nå ser seg om etter en ny karrierevei.

Det er grunn til å bekymre seg over at politisk arbeid ikke virker like fristende på mange. Vi risikerer å miste politiske talenter som kunne gjort en jobb for fellesskapet. Når rekrutteringen i tillegg ikke blir tatt alvorlig nok, kan lokaldemokratiet svekkes. Ap må skape en kultur for nyrekruttering og der nye politikere får ansvar og innflytelse. Ap er i store problemer, at mange av deres folkevalgte ikke er motiverte viser hvor stor krisen er.