Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å slå sammen Økokrim og Kripos. Et flertall i Særorganutvalget mener en slik sammenslåing vil gi en felles bistands- og etterforskningsenhet som gjør politiet bedre i stand til å bekjempe organisert kriminalitet og økonomisk kriminalitet.

Etter politireformen er det grunn til å diskutere organiseringen av politiets særorganer, det gjelder også Økokrims rolle og organisering. Særorganutvalget har lagt opp til en mer tydelig fordeling av oppgaver mellom hva som er de ulike politidistrikts oppgaver, og hva som skal håndteres av politiets nasjonale enheter. Gjennom politireformen gis politidistriktene flere og mer kompliserte oppgaver, og hovedregelen er at etterforskning skjer i distriktene der lovbruddene har sitt opphav.

Men det er grunn til å advare mot en sammenslåing av Økokrim og Kripos. Etterforskning av store og komplekse saker innenfor økonomisk kriminalitet kan fort bli svekket. I prioriteringen mellom økonomisk kriminalitet og alvorlige volds- og drapssaker, narkotikasaker og trafficking, kan økonomisk kriminalitet lett bli nedprioritert til fordel for den mer synlige formen for kriminell virksomhet.

Økokrim får kraftig kritikk, og særlig fra en rekke advokater. Ikke minst fordi spesialenheten etterforsker, påtaler og fører alvorlige straffesaker selv. I andre alvorlige straffesaker etterforsker politiet, og sender saken over til Statsadvokaten for vurdering om det skal reises tiltale og prøves i retten.

Det er både svakheter og styrker med dette bruddet på tonivå-ordningen mellom politi og påtalemyndighet som finnes for andre saker. Uansett kan ikke forholdet mellom etterforskning og påtale være god nok grunn i seg selv til å legge ned Økokrim. Det finnes muligheter til å endre Økokrims praksis på dette området, uten å avvikle selve spesialenheten.

Økonomisk kriminalitet i vår tid er ofte komplekse forhold som krever etterforskning i flere land. Og den brer om seg. Vi trenger politifolk med spisskompetanse som kan komme til bunns i slike saker og ressurser nok til å prioritere dem. Ved en sammenslåing risikerer vi at dette arbeidet svekkes. Det er vi ikke tjent med.