Frank Jenssen blir den første fylkesmannen i det sammenslåtte Trøndelag. Det er et godt valg. Han har bred politisk og administrativ erfaring, god kompetanse og personlige egenskaper som gjør ham godt skikket. Jenssen får oppgaven med å forene den statlige administrasjonen av de to trøndelagsfylkene og ikke minst håndtere en kommunestruktur som er i støpeskjeen.

LES OGSÅ: - En ære å bli statens mann i Trøndelag

Fylkesmannen skal ikke drive med partipolitikk, men at det kommer en profilert Høyre-politiker inn i en viktig posisjon i en region som lenge har vært dominert av Arbeiderpartiet, kan være sunt. For regjeringen er det nok heller ingen ulempe å få inn en person som ser på kommunereformen med entusiasme. Når Jenssen tiltrer om ett år, kan mye være avklart, men han vil uansett få bruk for diplomatiske evner og godt skjønn.

Selv om Jenssen er født i Nord-Trøndelag, regnes han som sørtrønder. Det vil kanskje bli møtt med skepsis i nord, men når både hovedsetet for Fylkesmannen og administrasjonen av den nye fylkeskommunen er lagt til Steinkjer, bør dette ikke være et problem. Valget av Steinkjer må stå fast, men i et helhetsperspektiv kan det like gjerne være en fordel at det kommer inn en person utenfra.

Les også Tone Sofie Aglens kommentar om de tre kandidatene

Fylkesmannen skal bidra til at Stortingets og regjeringens retningslinjer blir fulgt opp. Fylkesmannen overvåker også kommunene og er klageinstans for mange typer vedtak. Viktige saksområder er blant annet landbruk, naturforvaltning, plan- og byggesaker, samt samfunnssikkerhet og beredskap.

På kort sikt blir Jenssens største utfordring likevel å sørge for at to fylkesmannsembeter blir ett, og at sammenslåingen ikke går ut over effektivitet og beslutningsevne. Selv om trøndere langt på vei har felles identitet, er det ikke til å stikke under en stol at det er klare kulturforskjeller innen styringsverk og politikk, og at dette også gjør seg gjeldende hos fylkesmennene.

Frank Jenssen har alle forutsetninger for å takle en slik fusjon og vil forhåpentligvis også bli en god bidragsyter til at prosjekt Trøndelag lykkes.

Frank Jenssen gratuleres av kommunalminister Jan Tore Sanner Foto: Kristin Svorte
Frank Jenssen var til stede på Trøndelagsmøtet torsdag. Foto: Christine Schefte