Adresseavisens omtale av Overvik, Rotvoll, Kastbrekka og Være gir nødvendig innsikt bak omstridte vedtak om utbygging på jordbruksområder.

Det som har kommet frem, har bidratt til å svekke Arbeiderpartiets troverdighet. Det hjelper ikke så mye med gjentatte forsikringer om at man ønsker å bidra til flere billige boliger eller at Rune Olsø alltid har holdt seg unna formelle behandlinger. Ingen med kunnskap om det politiske liv i Trondheim, er i tvil om Olsøs innflytelse.

Les også lederen "Ap fremstår som utbyggernes beste venn"

Det siste som er gjort kjent, er at Rune Olsø har en personlig opsjonsavtale om framtidig boligutbygging på Være og at han sist vinter agiterte sterkt for at dette området ikke måtte bli omfattet av vern gjennom «grønn strek».

Les også Rune Olsøs kronikk: "Adressa drukner fakta"

Debatten om den grønne streken tidligere i år kommer nå i et nytt lys. Arbeiderpartiet og Høyre sørget for å gi ekstra vern bare til jordbruksområder som uansett ikke vil være aktuelle for utbygging. Den grønne streken ble dermed i beste fall irrelevant, i verste fall virker den mot sin hensikt.

Les også lederen om grønn strek

Nettopp det å styrke jordvernet var essensen i et stortingsvedtak fra desember i fjor. Vedtaket har nå resultert i to rapporter fra Landbruksdirektoratet. Den ene foreslår forbud mot opsjonsavtaler om utbygging av dyrka jord. Direktoratet sier at slike avtaler bidrar til et utbyggingspress på matjorda og at manglende åpenhet om opsjonsavtaler er uheldig. Vi mener at skjulte opsjonsavtaler også kan bidra til å undergrave demokratiske beslutninger dersom politikerene er uvitende om hvilke interesser som ligger bak.

Den andre rapporten foreslår innskjerping av jordlovens forbud mot omdisponering av dyrkajord. I dag gir kommunene dispensasjon etter en skjønnsmessig vurdering. Direktoratet mener at dette bare må være en sikkerhetsventil som kan brukes når det ikke går ut over jordvernet. Forhåpentligvis vil anbefalingene bli fulgt.

Nasjonalt er Ap helhjertet med på den nye, nasjonale jordvernstrategien. Lokalt er det mildt sagt vanskelig å se spor av dette. Trondheim er en av landets verste kommuner når det gjelder nedbygging. Hensynet til økonomiske interesser, lett forkledd som ønsker om sosial boligbygging, kommer foran vern av fremtidens matproduksjon og en kompakt og klimavennlig byutvikling.

Les også kommentaren "Nå eller aldri for jordvern i Trondheim"