Forhåpentligvis vi flertallet av amerikanerne stemme på Hillary Clinton når de natt til onsdag skal velge sin 45. president.

Selv om det finnes mange innvendinger, er hun best egnet. Sannsynligheten er da også størst for at hun blir valgt. Hillary Clinton kan bli USAs første kvinnelige president. Nettopp det at hun er kvinne, ser dessverre ut til å ha vært et av hennes største hinder på veien mot presidentvalget. Hun møter kritikk som mannlige politikere ikke opplever.

LES OGSÅ: Skal en "nasty woman" bli USAs neste president?

Mot en så usannsynlig og ukvalifisert presidentkandidat som Donald Trump, skulle man tro at enhver oppegående motstander fra Demokratene ville hatt relativt lett match. Slik har det ikke vært for Clinton. Hun aldri har klart å skape særlig stor begeistring, og Trump har i overraskende grad klart å appellere til brede lag av folket.

Utfordringen for Trump som president er at han aldri har vært politiker og mangler både den innsikten og erfaringen som sjefen for verdens mektigste land trenger. Men i valgkampen har dette like mye vært hans styrke. Han har kunnet angripe det bestående og skape begeistring hos dem som har falt utenfor, til tross for at han har bygd en milliardformue ved nettopp å utnytte systemet som skaper så mange tapere.

LES OGSÅ: Derfor tapte Trump debatten

Politikk har fått liten oppmerksomhet i valgkampen. De to kandidatene representerer ikke ideologiske ytterpunkter. Hillary er en konservativ sentrumspolitiker som har adoptert enkelte av Bernie Sanders´ mer sosialdemokratiske standpunkter. Trump, på sin side, er ikke en del av den kristne, ultrakonservative bevegelsen som flere av de andre republikanske kandidatene tilhører, og han har tidligere støttet Demokratene.

LES OGSÅ: Det er jo små-trumper over alt i Europa

Likevel er det betydelige og avgjørende forskjeller. Det gjelder blant annet synet på innvandring, abort, våpenkontroll, miljø, klima og velferdspolitikk. Stor forskjell er det også i økonomi- og utenrikspolitikk. Trump vil begrense frihandelen og prioritere amerikanske interesser. Mange frykter at dette vil føre til økonomisk nedgang og forrykke den militære balansen globalt.

Trump har fått mange tilhengere på grunn av sin uforutsigbarhet. I Det hvite hus trengs det andre egenskaper.